Kysymys: Milloin kiinteistön kauppa on sitova?

Olen ostanut talon ja se on tehty sopimuksella, jonka myös myyjän veli on todistanut (allekirjoittanut). Veli on myös allekirjoittanut ja todistanut kauppakirjan. Sopimuksessa sanotaan myös, että otamme kiinteistön haltuumme 1. lokakuuta. Nyt myyjä haluaa perääntyä, mutta me emme. Mitä tapahtuu?

Legalbuddy vastaa


Hei ja kiitos, että käännyit puoleemme kysymyksesi kanssa!


Kiinteistön kauppa – Kaupan sitovuuden edellytykset

Kiinteistön kaupasta säädetään maakaaressa

Kiinteistön kaupasta säädetään maakaaressa. Maakaaressa on säädetty tietyistä muotovaatimuksista, jotka on täytettävä, jotta kiinteistön kauppa olisi osapuolia sitova.


Kiinteistön kaupan muotovaatimukset

Kiinteistön kauppa on ensinnäkin tehtävä kirjallisesti ja myyjän sekä ostajan tai heidän edustajiensa on allekirjoitettava kauppakirja. Kaupan pätevyyden edellytyksenä on lisäksi, että kaupanvahvistaja vahvistaa kaupan kaikkien kauppakirjan allekirjoittajien läsnä ollessa. Kauppakirjaan tulee merkitä kiinteistön luovutustarkoitus, luovutettava kiinteistö, myyjä ja ostaja sekä kauppahinta ja muu vastike. Kauppa ei ole sitova, mikäli edellä mainittuja muotovaatimuksia ei noudateta.


Kiinteistön kauppakirjaan tarvittavat allekirjoitukset

Kerrot kysymyksessäsi, että kauppakirjan on todistanut ja allekirjoittanut myyjän veli. Kysymyksestä ei kuitenkaan käy ilmi oletteko te kaupan osapuolet (sinä ostajana sekä myyjä) allekirjoittaneet kauppakirjan ja onko myyjän veli valtuutettu toimimaan myyjän puolesta. Kaupan sitovuus edellyttää edellä selostetun tavoin kaupan osapuolten eli myyjän ja ostajan tai heidän edustajiensa allekirjoitusta sekä kaupanvahvistajan allekirjoitusta. Jos näitä ei ole, ei sitovaa kauppaa synny.


Kaupanvahvistajan rooli kiinteistön kaupassa

Lisäksi kaupan sitovuus edellyttää kaupanvahvistajan vahvistusta sekä allekirjoitusta. Mikäli myyjän veli on toiminut lain mukaisena kaupanvahvistajana, ei kauppa ole myyjän, ostajan ja kaupanvahvistajan allekirjoituksistakaan huolimatta sitova, sillä kaupanvahvistajaa koskevien esteellisyyssäännösten mukaan kaupanvahvistajana ei voi toimia kaupan osapuolen sisarus. Kysymyksenne perusteella näyttäisi siltä, että välillänne ei ole alun perinkään syntynyt sitovaa kiinteistön kauppaa.


Tarve tarkemmalle arvioinnille

Tarkka tilanteenne arviointi edellyttäisi kauppakirjaan ja kaupanteossa vallinneisiin olosuhteisiin tutustumista. Jos haluat, että ymmärrämme tilannettanne paremmin ja annamme siihen perustuvaa neuvontaa, voit ottaa meihin yhteyttä.

Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?

Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta

Kokeile Legalbuddy Plussaa

Syötä sähköpostiosoitteesi jatkaaksesi.

Lataamalla hyväksyn ehdot ja vahvistan, että olen tutustunut tietosuojaselosteeseen.