Kysymys: Voiko yhtiön toimialaa muuttaa?
Hei, meillä on konsulttiyritys, joka tarjoaa rahoitusalan konsultointiratkaisuja. Haluaisimme nyt laajentaa konsultointiliiketoimintaa myös IT-asioihin. Pitääkö meidän tehdä jotain erityistä ennen laajentamista?
Legalbuddy vastaa
Hei ja kiitokset kysymyksestäsi!
Yrityksen toimialan muuttaminen– mitä tulee ottaa huomioon?
Toimialan merkitys osakeyhtiössä
Osakeyhtiölain mukaan yhtiöjärjestyksessä on aina mainittava yhtiön toimiala. Toimiala määrittelee rajat sille, minkälaista toimintaa yhtiö voi harjoittaa. Valittu toimiala määrittää yhtiön hallituksen ja toimitusjohtajan mahdollisuudet hoitaa yhtiön asioita, sillä yhtiön edustajat voivat hoitaa yhtiön asioita vain sen toimialaan kuuluvissa asioissa. Lisäksi yhtiön varoja saadaan käyttää vain toimialan mukaiseen toimintaan.
Miten yrityksen toimialaa muutetaan?
Mikäli yhtiö haluaa laajentaa liiketoimintaansa, sen on muutettava toimialaansa tai lisättävä uusia toimialoja. Toimialan muutos edellyttää myös yhtiöjärjestyksen muuttamista. Yhtiöjärjestyksen muuttamisesta tehdään päätös yhtiökokouksessa määräenemmistöllä eli päätökseen tarvitaan kannatus kahdelta kolmasosalta annetuista äänistä ja yhtiökokouksessa edustetuista osakkeista. Yhtiöjärjestyksen muutos on rekisteröitävä kaupparekisteriin muutosilmoituksella. Rekisteröinnin jälkeen yhtiölle voidaan rekisteröidä uusi toimiala.
Toiminimen tarkkistus yrityksen toimialan muuttumisen yhteydessä
Toimialan muutoksen rekisteröinnin yhteydessä Patentti- ja rekisterihallitus tutkii yhtiön toiminimen hyväksyttävyyden uudelleen. Toiminimi ei saa olla sekoitettavissa toisen samalla tai samankaltaisella toimialalla toimivan yrityksen nimen kanssa. Mikäli toiminimen rekisteröitävyyden edellytykset eivät täyty, voit joutua myös muuttamaan toiminimeäsi.
Tarvitsetko lisää apua?
Jos sinulla on lisää kysyttävää, voit ottaa meihin yhteyttä!
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Kuinka kauan uuden osakeannin valmisteleminen kestää?
Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?
Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta
Kokeile Legalbuddy Plussaa