Fråga: Onko meillä velvollisuus lunastaa osakkeenomistajan osakkeet, joka haluaa jättää yhtiön ja aloittaa oman liiketoiminnan?
Olemme neljä omistajaa, jotka pyörittävät IT-tietoturvakysymyksiä käsittelevää konsulttiyritystä. Yksi meistä on päättänyt lähteä perustamaan oman yrityksen ja vaatii, että ostamme hänen osakkeensa markkina-arvosta, mihin meillä muilla ei ole varaa. Osakassopimuksen arvonmäärityslausekkeessa todetaan, että ulkopuolisen arvioijan on arvioitava osakkeet markkina-arvoon. Voiko hän pakottaa meidät ostamaan hänen osakkeensa tällaisella arvolla?
Legalbuddy svarar
Hei! Kiitos kysymyksestäsi.
Osakassopimuksen merkitys osakkaan poistuessa yhtiöstä
Osakassopimuksen ehdoista voi löytyä ratkaisu tilanteeseenne
Osakeyhtiölaissa ei suoraan säännellä tilannetta, jossa osakkeenomistaja ei halua tai voi jäädä yhtiöön. Tällaisten tilanteiden varalta osakkeenomistajat solmivat usein osakassopimuksen, jolla pyritään ottamaan kantaa kaikkiin niihin tilanteisiin, joihin lainsäädännöstä ei löydy pakottavia määräyksiä.
Kysymyksenasettelun pohjalta on ilmeistä, että teillä on osakassopimus olemassa, joten asiassa on syytä tutkia osakassopimuksen ehtoja. Mikäli osakassopimuksessa ei ole ehtoa siitä, miten osakkaiden tulisi toimia nyt käsillä olevassa tilanteessa, tulee osakkaiden neuvotella asian ratkaisuvaihtoehdoista. Yhtiöstä lähtevällä osakkeenomistajalla ei ole yksinomaista oikeutta vaatia osakkeiden lunastusta, ellei osakassopimuksessa ole nimenomaisetsi näin sovittu.
Tyypilliset osakassopimuksessa käytettävät ehdot osakkaan lähtemisen varalle
Tavanomaisesti osakassopimuksessa on sovittu esimerkiksi työskentelyvelvoitteesta, jonka rikkomisesta seuraa, että muilla osakkailla voi olla oikeus lunastaa osakassopimuksen velvoitetta laiminlyöneen osakkeenomistajan osakkeet edulliseen hintaan. Niin ikään osakassopimuksessa on usein määritetty ns. huono lähtijä -arvostus, jolla usein jäljelle jäävät osakkeenomistajat saavat lunastaa lähtevän osakkeenomistajan osakkeet edulliseen hintaan.
Neuvottelutilanne
Mikäli tällaisista ehdoista ei ole sovittu tai jos jäljellä olevat osakkeenomistajat eivät ole kiinnostuneita ostamaan osakkeita, päädytään neuvottelutilanteeseen, jossa jäljellä olevilla omistajilla on kannustin päästä eroon osakkeenomistajasta, joka ei enää osallistu toimintaan.
Osakassopimuksiin otetaan usein arvonmäärityslauseke, jota sovelletaan kuitenkin vain silloin, kun osakassopimuksessa on asetettu velvollisuus ostaa tai myydä osakkeita. Jos tällaista velvoitetta ei ole, arvonmäärityslauseketta ei ole miltään osin pakko soveltaa.
Osakekaupan toteuttaminen ja käytännön toimenpiteet
Mikäli löydätte yhteysymmärryksen osakkeiden hinnasta ja päätätte ostaa lähtevän osakkeenomistajan osakkeet, on asiassa syytä laatia osakekauppakirja. Asiassa tulee huomata, että myös yhtiö voi lunastaa osakkeet, tiettyjen yhtiön varallisuuteen liittyvien edellytysten täyttyessä. Muistattehan päivittää vielä osakasluettelon, mikäli kaupat syntyvät.
Tarvitsettekoa apua tilanteeseenne?
Kyseessä on parhaimmillaankin melko monimutkainen tilanne ja siksi suosittelemmekin juristin puoleen kääntymistä asian ratkaisemiseksi. Jos tarvitsette apua tilanteessanne, voitte ottaa meihin yhteyttä!
Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?
Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad - Juridiskt stöd och avtalshantering för företag
Testa Legalbuddy Plus