Kysymys: Mistä yhteistyösopimuksessa kannattaa sopia?
Hei, olemme kolme erillistä osakeyhtiötä, jotka ajattelevat nyt aloittavansa yhteisen youtube-kanavan yhteisellä nimellä. Tämän youtube-kanavan tarkoituksena on tavoittaa useita asiakkaita sekä mainostaa kutakin yritystä. Kaikki mahdolliset varaukset tullaan tekemään jokaisessa erillisessä yrityksessä ja maksut yhtälailla. Tarvitsemmeko mitään sopimusta tuottamastamme materiaalista ja mahdollisista lisäkustannuksista? Jos kyllä, niin millainen sopimus?
Legalbuddy vastaa
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Yhteistyösopimus
Eri osapuolten välisissä yhteistyötilanteissa on useimmiten edullista kirjata sovitut asiat kirjalliseen yhteistyösopimukseen. Alla on lyhyt esitys siitä, miten voitte lähestyä tällaista sopimusta.
Yhteistyösopimus kannattaa tehdä kirjallisesti
Koska yhteistyösopimuksista ei ole lainsäädäntöä, sopijapuolet voivat vapaasti päättää sopimuksen sisällöstä ja muodosta. Suositukseni teille on kuitenkin tehdä kirjallinen sopimus siitä, mitä odotuksia teillä on yhteistyön suhteen. Mahdollisten erimielisyyksien tilanteissa kirjallinen sopimus helpottaa muistamaan, mitä yhteistyöstä on oikeasti sovittu.
Tyypillinen yhteistyösopimuksen sisältö
Tavallisesti yhteistyösopimuksiin kirjataan ainakin seuraavia asioita:
- Sopimuksen osapuolet,
- Yhteistyön tarkoitus,
- Yhteistyön toteuttamistapa
- Osapuolten vastuut ja velvollisuudet
- Yhteistyön kustannukset ja niiden jakaminen,
- Yhteistyön kesto,
- Yhteistyön tavoitteet
- Immateriaalioikeudet yhteistyön aikana
Edellä mainittujen ehtojen lisäksi sopimukseen on hyvä ottaa sopimusrikkomuksia ja riidanratkaisua koskevat ehdot. Lisäksi sopimukseen voidaan sisällyttää muita erityistarpeitanne vastaavia ehtoja.
Yhteistyösopimuksessa kannattaa sopia myös immateriaalioikeuksista
Immateriaalioikeuksista sopiminen on järkevää, sillä yhteistyön aikana saattaa syntyä uusia tuotoksia. Lisäksi voi olla, että yhteistyön aikana osapuolet pääsevät käsiksi toistensa immateriaalioikeuksien alaisiin tuotoksiin. Tämän vuoksi sopimukseen on suositeltavaa ottaa ehtoja siitä, miten toisten immateriaalioikeuksien alaisia tuotoksia saa käyttää ja kuka omistaa yhteistyön aikana syntyneiden uusien tuotosten immateriaalioikeudet.
Tarvitsetko lisää apua?
Jos sinulla on lisää kysyttävää, voit ottaa meihin yhteyttä!
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Kuinka kauan uuden osakeannin valmisteleminen kestää?
Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?
Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta
Kokeile Legalbuddy Plussaa