Kysymys: Miten voi suojautua, kun neuvottelee yhteistyöstä suuryrityksen kanssa?

Olemme mahdollisesti tekemässä yhteistyötä suuren teknologiayrityksen kanssa, ja mahdollisen yhteistyön aloittamiseski joudumme käymään keskusteluita, joisas meidän tulee avata suurelle teknologiayritykselle meidän liiketoiminnan liikasalaisuuden piiriin kuuluvia asiota. Miten voimme suojata meidän pienen yhtiömme aseman?

Legalbuddy vastaa

Kuva asianajajasta


Hei ja kiitos kysymyksestänne!


Yhteistyönevottelut ja liikesalaisuuden suojaaminen

Salassapitosopimus (NDA) yhteistyöneuvottelujen turvaajana

Keskeisin keino suojautua salassapidettävän tiedon leviämiseltä neuvottelujen aikana ja pitää keskustelu mahdollisimman vapaana on, että kaikki osapuolet allekirjoittavat salassapitosopimuksen, josta usein suomessakin käytetään lyhennettä NDA, joka tulee sopimuksen englannin kielisestä nimestä "Non Disclosure Agreement".


Salassapitosopimuksen sisältö ja rajaukset

Salassapitosopimuksessa määritellään selkeästi, mikä on neuvotteluiden tarkoitus, mitä asioita neuvotteluissa tullaan käsittelemään ja mitkä neuvotteluissa esille tulleet seikat ovat sopimuksen nojalla salassapidettäviä. Salassapitosopimuksessa on tärkeä olla selkeäsanainen, ettei missään tilanteessa jää epäselväksi. mitä tietoja salassapitosopimuksella on tarkoitus suojata.


Missä vaiheessa salassapitosopimus on hyvä laatia?

Salassapitosopimus on yleensä neuvottelujen ensimmäinen askel ja tulee allekirjoittaa aina ennen kuin tärkeää tietoa jaetaan yrityksen ulkopuolisille tahoille. Yleisesti yrityksestä ja julkisista tiedoista puhuminen ei vaadi salassapitosopimusta. Salassapitosopimus on tarkoitettu arkaluonteisen tai liikesalaisuuden piirissä olevien tietojen jakaminen yrityksen ulkopuolisten henkilöiden kanssa helposti ja turvallisesti. Salassapitosopimuksessa on tarpeen myös määritellä kummankin osapuolen käyttämien neuvonantajien aseman salassapidettävään tietoon nähden.


Immateriaalioikeudet ja ideat neuvottelujen aikana

On hyvin tavallista, että kaksi tai useampi yritys keskustelee yhteisestä kehitystyöstä tai muista yhteistyön muodoista. Sen lisäksi, että osapuolten välillä määritellään salassapidettävät tiedot, niin toisinaan on tarpeen määritellä myös yhtestyökeskusteluiden aikan syntyneistä ideoista, keksinnöistä ja muista vastaavavista keskusteluiden johdannaisesta, mikäli osapuolet eivät lopulta allekirjoita yhteistyösopimusta. Esimerkiksi:

  • kuka omistaa neuvottelujen aikana kehitetyn keksinnön ja
  • kenellä on käyttöoikeus kyseiseen keksintöön?

Olisi myös tärkeää määritellä, mitä sovelletaan siihen tietoon, taustatietoon, ideoihin jne., joita kumpikin yritys on kehittänyt jo ennen neuvottelujen aloittamista. Yleensä tätä säädellään siten, että jokaisella on oikeus omaan osuutensa, jonka he ovat kehittäneet ennen neuvottelujen aloittamista. Tämä auttaa välttämään keskusteluja siitä, mitä kumpikin yritys on tehnyt jo ennen neuvottelujen aloittamista ja mikä voidaan katsoa olevan kenenkin idea tai keksintö.


Toimenpiteet ennen salassapidettävien tietojen jakamista

Ennen arkaluonteisen tiedon jakamista yrityksen ulkopuolelle olisi hyvä käydä läpi kaikki tieto ja suojata mahdollisimman paljon mahdollisia keksintöjä esimerkiksi hakemalla ja rekisteröimällä niille patentteja. Tällä tavoin voidaan tehokkaasti todistaa, mikä keksintö kuuluu kenellekin.


Ota yhteyttä – autamme mielellämme

Autamme teitä mielellämme asiassa. Voitte olla meihin yhteydessä puhelimitse, sähköpostitse tai varata ajan suoraan juristiemme kanssa.

Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?

Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta

Kokeile Legalbuddy Plussaa

Syötä sähköpostiosoitteesi jatkaaksesi.

Lataamalla hyväksyn ehdot ja vahvistan, että olen tutustunut tietosuojaselosteeseen.