Kysymys: Mitä tapahtuu jos varsinainen yhtiökokous pidetään myöhässä?
Hei Legalbuddy, minulla on kysymys viivästyneestä yhtiökokouksesta. Emme saa vuosikertomustamme valmiiksi ajoissa, joten emme voi pitää yhtiökokousta sääntöjen mukaan 6 kuukauden kuluessa. Mitä seurauksia tästä voisi olla?
Legalbuddy vastaa
Hei ja kiitos kysymyksestäsi.
Varsinaisen yhtiökokouksen ajankohta
Alla on lyhyt selostus siitä, mitä tulee ottaa huomioon varsinaisen yhtiökokouksen ajankohtaa suunniteltaessa.
Varsinaisen yhtiökokouksen pitämisen määräaika
Osakeyhtiölain mukaan varsinainen yhtiökokous on pidettävä viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tilikauden päättymisestä. Yhtiökokouksessa päätetään muun muassa tilinpäätöksen vahvistamisesta ja taseen osoittaman voiton käyttämisestä. Yhtiökokouksessa voidaan myös päättää tilinpäätöksen hyväksymistä ja voiton käyttämistä koskevien asioiden siirtämisestä jatkokokoukseen, mikäli vähemmistöosakkeenomistajat sitä vaativat. Jatkokokous on pidettävä aikaisintaan kuukauden ja viimeistään kolmen kuukauden kuluttua varsinaisesta yhtiökokouksesta.
Varsiaisen yhtiökokouksen viivästyminen
Varsinaisen yhtiökokouksen viivästymiselle ei ole laissa säädetty seuraamuksia. Varsinaisen yhtiökokouksen ajankohtaa suunniteltaessa tulee kuitenkin ottaa huomioon kirjanpito- ja osakeyhtiölain säännökset tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen laatimisesta, rekisteröinnistä ja rekisteröinnin viivästymisestä aiheutuvista seuraamuksista. Kirjanpitolain mukaan patentti- ja rekisterihallitukselle on aina ilmoitettava rekisteröitäväksi jäljennös tilinpäätöksestä ja toimintakertomuksesta, jos kirjanpitovelvollinen on osakeyhtiö. Osakeyhtiölaissa säädetty tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen rekisteröinnin määräaika on kaksi kuukautta tilinpäätöksen vahvistamisesta.
Seuraamukset tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen viivästyneestä rekisteröinnistä
Mikäli tilinpäätöstä ja toimintakertomusta ei rekisteröidä määräajassa, voi rekisteriviranomainen (tässä tapauksessa patentti- ja rekisterihallitus) sakon uhalla velvoittaa yrityksen vastuuhenkilön täyttämään rekisteröintivelvollisuuden määräämässään ajassa. Yli kahdeksan kuukautta tilikauden päättymisestä tehdyistä tilinpäätöksen rekisteröinti-ilmoituksista patentti- ja rekisterihallitus perii kaupparekisterilain 4 luvun 25 §:n mukaisen tilinpäätöksen myöhästymismaksun. Rekisteriviranomainen voi lopulta määrätä yhtiön selvitystilaan tai poistettavaksi rekisteristä, jos yhtiö ei ole kehotuksesta huolimatta ilmoittanut tilinpäätöstä ja toimintakertomusta rekisteröitäväksi vuoden kuluessa tilikauden päättymisestä.
Hallituksen ja toimitusjohtajan vastuu
Mikäli tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen laatimisessa ja rekisteröinnissä ei toimita lain säännösten edellyttämällä tavalla, yhtiön hallitus ja toimitusjohtaja voivat joutua henkilökohtaiseen vahingonkorvausvastuuseen yhtiötä tai sen osakkeenomistajia kohtaan. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että yhtiölle tai osakkeenomistajille on tosiasiassa aiheutunut vahinkoa menettelyn vuoksi.
Käytännön apua yhtiökokousjärjestelyihin
Jos tarvitsette apua kokouskutsujen ja -pöytäkirjojen laatimisessa, voitte ottaa meihin yhteyttä!
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Kuinka kauan uuden osakeannin valmisteleminen kestää?
Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?
Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta
Kokeile Legalbuddy Plussaa