Kysymys: Milloin vakioehdot tulevat osaksi sopimuksen ehtoja?
Hei! Pyöritämme vastikään aloittanutta mallitoimistoa ja käytämme sopimuksissamme yleisiä ehtoja siitä, miten varaus tehdään kanssamme. Lähetämme aina ennen varauksen tekemistä luettavaksi yleiset ehtomme mallin varaamisesta ja muista ehdoistamme. Eräs yritys varasi meiltä mallin ja samalla hyväksyi yleiset varausehtomme. Nyt yritys on lykännyt varausta useita kertoja ja lopulta peruutti sen. Tämän jälkeen lähetimme heille laskun peruutusmaksusta ehtojemme mukaisesti. Nyt yritys sanoo, että meillä ei ole heidän kanssaan allekirjoitettua sopimusta varauksesta. Olen työskennellyt tälle yritykselle yksityisesti 4 vuotta ja tiedän, etteivät he koskaan tee sopimuksia, kun he varaavat malleja. Nyt he vaativat meitä hyvittämään laskun, vaikka meillä on mielestämme täysi oikeus laskuttaa heitä mallin peruuttamisesta. Malli lensi Koreasta asti tätä työtä varten. Kysymys kuuluukin, voimmeko puolustaa itseämme laillisesti tämän laskun osalta?
Legalbuddy vastaa
Kiitos paljon, että käännyitte puoleemme kysymyksenne kanssa!
Vakioehdot sopimuksessa
Sopimuksesta yleisesti
Sopimusten syntymisestä ja lakkaamisesta säädetään oikeustoimilaissa. Lain mukaan osapuolia sitova sopimus syntyy yksinkertaisimmillaan niin, että annettuun tarjoukseen saadaan saman muotoinen hyväksyvä vastaus.
Sopimussuhteisiin liittyy sopimusvapauden periaate, joka tarkoittaa, että osapuolet päättävät itse, tehdäänkö sopimus, kenen kanssa se tehdään ja millä ehdoilla. Sopimus voidaan tehdä suullisesti, kirjallisesti tai konkludenttisesti eli hiljaisesti, jolloin osapuolet eivät varsinaisesti laadi sopimusta, mutta osapuolten käyttäytyminen viittaa siihen, että heidän välillään on sopimus.
Sopimusvapauteen liittyy vahvasti myös sopimusten sitovuuden periaate, jonka mukaan osapuolten solmimat sopimukset on pidettävä. Yleisesti sopimussuhteissa se, joka rikkoo sopimusvelvoitteitaan, on velvollinen näyttämään toteen sen, ettei ole toiminut sopimusvelvoitteiden vastaisesti.
Tarjousperiaate sopimuksen syntymisen perusteena
Sopimuksen syntymisen pääsääntö on tarjousperiaate. Tarjousperiaatteen mukaan toinen osapuoli tekee tarjouksen, jonka vastapuoli hyväksyy saman sisältöisellä vastauksella.
Tarjous on hyväksyttävä samansisältöisenä kuin se on esitetty, jotta sopimuksen voidaan katsoa syntyvän. Sopimus ei synny ennen kuin molemmat osapuolet ovat yhtä mieltä eli tarjous ja hyväksyvä vastaus vastaavat toisiaan. Tarjousperiaatteeseen on olemassa poikkeuksia, esimerkiksi jos sopimus koskee sellaista alaa, jota velvoittaa lain pakottavat määräykset sopimuksen muodosta ja sisällöstä.
Vakioehtojen liittäminen osaksi sopimusta
Yleiset ehdot eli vakioehdot, jotka toinen osapuoli on yksipuolisesti laatinut, on liitettävä yksittäiseen sopimukseen tiettyjen menettelymuotojen mukaisesti, jotta ehdot voivat tulla osaksi sopimusta. Vakioehtojen liityntä tilanteissa, jossa varsinaista sopimusasiakirjaa ei ole, on toteutettava viittaamalla ehtoihin riittävän selkeästi sekä asettamalla ehdot sopijakumppanin tutustuttaviksi ennen sopimuksen päättämistä. Mikäli vakioehtoihin sisältyy yllättäviä ja ankaria ehtoja, vakioehtoja käyttävällä on velvollisuus erityisesti korostaa tällaisia ehtoja.
Vakioehtojen liityntää koskevassa arvioinnissa merkitystä ei ole sillä, onko sopimuskumppani tosiasiassa lukenut vakioehdot, vaan tärkeintä on vakioehtojen asianmukainen liittäminen osaksi sopimusta sekä sopijakumppanin tiedottaminen vakioehtojen käyttämisestä. Vastapuolella tulee olla mahdollisuus tutustua ehtoihin ennen sopimuksen solmimista, mikä vaatii vakioehtoja käyttävältä sopijapuolelta kohtuullisia toimenpiteitä.
Vakioehdot teidän tapauksessanne
Välillänne ei tarvitse olla muodollista ja allekirjoitettua sopimusta, jotta voidaan katsoa, että olette tehneet sopimuksen – kuten yllä on kuvattu, laki ei aseta muotovaatimuksia teidän tapauksessanne kyseessä olevan sopimuksen solmimiselle. Mikäli mallin varannut yritys on hyväksynyt vakioehtonne rastittamalla verkkosivustollanne ruudun tai hyväksymällä liitetyt/linkitetyt ehdot sähköpostitse, voidaan yrityksen katsoa hyväksyneen käyttämänne yleiset ehdot. Kumpi tahansa liittämisvaihtoehdoista riittää siihen, että vakioehdot ovat tulleet osaksi sopimustanne.
On kuitenkin tärkeää, että voitte todistaa vakioehtojen hyväksymisen esimerkiksi niin, että tietokantaanne jää jälki, joka osoittaa yrityksen hyväksyneen ehdot, ja tieto ajankohdasta, jolloin tämä on tapahtunut.
Tarvitsetteko lisää apua?
Jos teillä on lisää kysyttävää, voit ottaa meihin yhteyttä!
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Kuinka kauan uuden osakeannin valmisteleminen kestää?
Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?
Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta
Kokeile Legalbuddy Plussaa