Kysymys: Mistä vaikuttajasopimuksessa tulisi sopia?
Useat vaikuttajat ja bloggaajat ovat lähestyneet meitä ja ajattelimme, että meidän pitäisi mainostaa itseämme kampanjaa varten heidän avullaan. Toimitamme valituille vaikuttajille ja bloggaajille kuvamme, tekstimme ja tuotteemme ja he mainostavat tuotteitamme omassa feedissään. Meidän on laadittava hyvä sopimus. Mitä meidän tulisi ottaa huomioon?
Legalbuddy vastaa
Hei ja kiitos, että käännyitte puoleemme kysymyksenne kanssa!
Vaikuttajayhteistyö: sopimuksella selkeät pelisäännöt
Kun työskentelette yhteistyökumppaneiden kanssa, jotka markkinoivat tuotteitanne ja käyttävät brändiänne, markkinointimateriaalianne jne., on tärkeää tehdä sopimus yhteistyökumppanin kanssa. Tällainen yhteistyösopimus (vaikuttajasopimus) määrittelee odotuksenne markkinoinnille sekä sen, mitkä ovat markkinointiyhteistyön pelisäännöt.
Vaikuttajayhteistyön laajuus ja eksklusiivisuus
Ennen sopimuksen solmimista kannattaa miettiä, keitä kaikkia halutaan toteuttamaan yrityksenne markkinointia. Onko yhteistyökumppani ainoa, joka saa markkinoida tuotetta vai onko tarkoituksena toteuttaa laajempi kampanja useiden vaikuttajien kanssa samanaikaisesti? Lisäksi tulee miettiä, kuinka pitkään sopimus ja yhteistyö ovat voimassa, miten vaikuttaja saa käyttää tuotteitanne kampanjassa, onko teillä sääntöjä siitä, mitä ei saa tehdä tai sanoa yhteistyön aikana, mitä immateriaalioikeuksia sopimus kattaa sekä mitä tapahtuu, jos jompikumpi osapuoli ei noudata sopimusta – ja miten tällainen tilanne ratkaistaan. Nämä ovat tyypillisiä kysymyksiä, joita yrityksen on hyvä harkita ennen sopimuksen laatimista, jotta sopimuksen ehdot voidaan muotoilla tarpeitanne vastaavasti.
Vaikuttajayhteistyössä käytettävän markkinointimateriaalin hallinta ja hyväksyntä
Sopimuksessa on hyvä määritellä, että yhteistyökumppanille toimitettava materiaali on tarkoitettu käytettäväksi ainoastaan sopimuksen mukaiseen yhteistyöhön. Sopimuksessa tulisi myös kiinnittää huomiota siihen, onko vaikuttajalla velvollisuus noudattaa yrityksenne sääntöjä, käytänteitä ja strategioita. Lisäksi voitte vaatia oikeuden hyväksyä kaikki vaikuttajan tuottamat tekstit ja muun markkinointimateriaalin ennen niiden julkaisua. On myös tärkeää, että markkinointisisällöstä käy ilmi, että kyseessä on kaupallinen yhteistyö ja että vaikuttajan tuottama markkinointi on lain mukaista.
Muita tavallisia velvoitteita sopimuksessa on, että vaikuttajan on esitettävä ja markkinoitava tuotteita asianmukaisella tavalla sekä niin, ettei hän vahingoita yrityksenne mainetta. Vaikuttajan ei tulisi myöskään antaa mitään takuita tuotteista, vaan ohjata asiakas yrityksenne puoleen.
Immateriaalioikeudet ja sisällön käyttö vaikuttajayhteistyössä
Markkinointimateriaalin käyttö edellyttää usein myös immateriaalioikeuksista sopimista. Sopimuksessa on hyvä täsmentää, onko vaikuttajan markkinoinnin aikana luomat kuva- tai videomateriaalit yrityksenne vai vaikuttajan omaisuutta ja saako yritys käyttää tätä sisältöä omassa markkinoinnissaan. Tavallista on sopia, että kaikki immateriaalioikeudet säilyvät alkuperäisillä omistajillaan.
Vaikuttajayhteistyöstä maksettava korvaus
Sopimuksessa tulisi myös käsitellä yhteistyökumppanille maksettavaa korvausta. Yleisimpiä kompensaatiomuotoja ovat raha, tuotteet tai palvelut.
Lopuksi sopimuksessa tulisi käsitellä vastuunjakoa mahdollisissa vahinkotilanteissa. Sopimuksessa voidaan määritellä, kuinka laajasti mahdolliset vahingot voidaan korvata, esimerkiksi jos vaikuttaja aiheuttaa yritykselle vahinkoa markkinointinsa kautta. Tuleeko sopimukseen sisällyttää vastuunrajoitus? Entä miten erimielisyydet ratkaistaan?
Yhteenveto: selkeä sopimus luo turvallisen yhteistyön
Sopimukseen voidaan sisällyttää muitakin osa-alueita, mutta edellä mainitut ovat keskeisimpiä. Tarjoamme turvallisen ja kattavan asiakassopimuspaketin kiinteään hintaan, joka auttaa teitä laatimaan yrityksenne tarpeita vastaavan sopimuksen.
Tarvitsetteko lisää apua?
Toivomme, että tämä vastasi kysymykseenne. Jos tarvitsette lisää apua, voitte ottaa meihin yhteyttä. Onnea matkaan!
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Kuinka kauan uuden osakeannin valmisteleminen kestää?
Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?
Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta
Kokeile Legalbuddy Plussaa