Kysymys: Saako työntekijä käyttää työnantajan luottamuksellisia tietoja kilpailevan toiminnan harjoittamiseen?
Johdan omaa sähköistä kaupankäyntiä harjoittavaa yritystäni ja olen hiljattain saanut tietää, että kaksi entistä työntekijääni on perustanut oman yrityksen, joka on monin tavoin samankaltainen kuin meidän yrityksemme. Toinen irtisanottiin hiljattain, koska työtä ei ollut enää tarjolla. Pelkään, että he käyttävät meiltä saamaansa tietoa kopioidakseen liiketoimintaamme. He myyvät samanlaisia tuotteita ja käyttävät lähes samanlaisia mainoskuvia sosiaalisessa mediassaan. Mitä tietoja ja minkälaisia kuvia he saavat käyttää? Miten minun olisi edettävä?
Legalbuddy vastaa
Hei ja kiitos, että käännyitte puoleemme kysymyksenne kanssa!
Työntekijöiden lojaliteettivelvollisuus
Työntekijöitä sitoo työsuhteensa aikana lojaliteettivelvollisuus. Lojaliteettivelvollisuus tarkoittaa, että työntekijät eivät saa toimia tavalla, joka voi vahingoittaa työnantajaa. Työntekijän ei ole esimerkiksi sallittua tehdä toiselle sellaista työtä tai harjoittaa sellaista toimintaa, joka kilpailee työnantajan toiminnan kanssa. Myös työnantajan kanssa kilpailevan yrityksen valmisteleminen voidaan katsoa lojaliteettivelvoitteen vastaiseksi toiminnaksi. Työntekijä ei myöskään saa hyödyntää tai paljastaa työnantajan liikesalaisuuksia. Liikesalaisuuksien hyödyntäminen voi olla esimerkiksi sitä, että työntekijä hyödyntää työnantajan asiakasrekisteriä uudessa liiketoiminnassaan.
Lojaliteettivelvollisuuden rikkomisen arvioiminen
Lojaliteettivelvollisuuden rikkomista arvioidaan sen perusteella, millaisessa asemassa työntekijä on ollut yrityksessä, mitä tietoa hänellä on ollut yrityksen liikesalaisuuksista ja kuinka suurta vahinkoa kilpaileva toiminta voi aiheuttaa. Mitä korkeammassa asemassa ja vaikutusvaltaisempi työntekijä on, sitä todennäköisemmin hänen toimintansa voidaan katsoa lojaliteettivelvollisuuden vastaiseksi. Jos työntekijä rikkoo lojaliteettivelvollisuuttaan työsuhteen aikana, hän voi joutua esimerkiksi vahingonkorvausvastuuseen liikesalaisuuksien paljastamisesta ja hyödyntämisestä aiheutuneista vahingosta.
Kilpailukieltosopimus
Kuten mainittu, lojaliteettivelvollisuus on voimassa koko työsuhteen ajan. Työntekijän kanssa voidaan solmia lisäksi kilpailukieltosopimus, jolla rajoitetaan työntekijän mahdollisuutta kilpailla työnantajan kanssa tietyn ajan vielä työsuhteen päättymisen jälkeenkin. Kilpailukieltosopimuksen solmimiselle tulee kuitenkin olla työnantajan toimintaan tai työsuhteeseen liittyvä erityisen painava syy. Kysymyksestäsi selviää, että toinen työntekijä irtisanottiin taloudellisista ja tuotannollisista syistä. Jos työntekijän kanssa on solmittu kilpailukieltosopimus ja työnantaja irtisanoo työntekijän työsopimuksen taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla, ei kilpailukieltosopimus sido työntekijää.
Liikesalaisuuksien suoja
Työsopimuslaki antaa työnantajalle suojan siltä, että työntekijä työsuhteensa aikana hyödyntäisi tai paljastaisi työnantajan liikesalaisuuksia. Liikesalaisuudella tarkoitetaan ”tietoa, joka ei ole kokonaisuutena tai osiensa täsmällisenä kokoonpanona ja yhdistelemällä tällaisia tietoja tavanomaisesti käsitteleville henkilöille yleisesti tunnettua tai helposti selville saatavissa, ja jolla on edellä mainitun ominaisuuden vuoksi taloudellista arvoa”. Lisäksi edellytetään, että liikesalaisuuden haltija on ryhtynyt kohtuullisiin toimenpiteisiin tiedon suojaamiseksi. Määritelmään voidaan katsoa kuuluvan esimerkiksi yrityksen asiakasrekisterit, hankintahinnat tai tuotantoprosessit.
Salassapitosopimus
Työntekijän salassapitovelvollisuutta voidaan jatkaa työsuhteen kestoa pidemmäksi ajaksi salassapitosopimuksella. Jos työntekijä hyödyntää tai paljastaa työnantajan liikesalaisuuksia salassapitosopimuksen vastaisesti, työntekijän on suoritettava salassapitosopimuksessa sovittu sanktio.
Tekijänoikeusrikkomus
Tuotekuvat ja -tekstit voivat olla tekijänoikeudellisesti suojattuja, jos tietyt edellytykset täyttyvät. Markkinointimateriaalin tulee ensinnäkin ylittää teoskynnys, mikä tarkoittaa, että sen tulee olla itsenäinen ja omaperäinen ollakseen tekijänoikeussuojan alainen. Mainitsitte, että entisten työntekijöidenne käyttämät kuvat ovat lähes identtisiä. Jos kuvat on kopioitu suoraan, kyseessä voi olla tekijänoikeusrikkomus, jolloin teillä voi olla mahdollisuus vahingonkorvaukseen. Jos kampanjakuvat sen sijaan on toteutettu vain "samalla tavalla" teoskynnystä on tarkasteltava laajemmin. Jos kuvat ja tekstit ovat syntyneet entisten työntekijöidenne työsuhteen aikana, ratkaisevaa on, kenelle tekijänoikeuksien on sovittu kuuluvan.
Tarvitsetteko lisää apua?
Jos haluatte tarkemman arvion tilanteestanne, voitte ottaa meihin yhteyttä.
Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?
Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta
Kokeile Legalbuddy Plussaa