Kysymys: Mitä tapahtuu, jos työntekijä harjoittaa kilpailevaa toimintaa työsuhteen aikana?
Hei! Entinen työntekijämme on ottanut yhteyttä asiakkaisiimme ja markkinoinut näille uutta yritystään, joka harjoittaa kanssamme kilpailevaa toimintaa. Mitä voimme tehdä asialle? Kyseinen henkilö oli määräaikaisessa työsuhteessa ja työsuhteen aikana hänellä oli täydet käyttöoikeudet koko asiakasrekisteriimme. Kun työntekijä palautti tietokoneensa ja puhelimensa, huomasimme sähköposteja ja tekstiviestejä, jotka osoittivat, että hän oli ottanut yhteyttä asiakkaisiimme saadakseen heidät käyttämään omia palveluitaan meidän palveluidemme sijaan. Asiakkaat ovat myös kertoneet, että tätä on tapahtunut vielä työsuhteen päättymisen jälkeenkin.
Legalbuddy vastaa
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Kilpaileva toiminta työsuhteen aikana
Työsuhteen aikana harjoitettava kilpaileva toiminta rikkoo työntekijän lojaliteettivelvoitetta
Työnantajan asiakasrekisterin käyttäminen tapauksessa kuvailemallasi tavalla rikkoo lojaliteettivelvoitetta, jota työntekijän tulee noudattaa suhteessa työnantajaansa. Lojaliteettivelvoite velvoittaa työntekijää riippumatta siitä, onko siitä erikseen mainittu työsopimuksessa, sillä velvoite perustuu suoraan työsopimuslakiin. Lojaliteettivelvoite tarkoittaa muun muassa sitä, että työntekijän tulee pidättäytyä työnantajayrityksen kanssa kilpailevan toiminnan harjoittamisesta, noudattaa salassapitovelvollisuutta ja toimia työssään huolellisesti noudattaen työnantajan määräyksiä työn suorittamisesta.
Lojaliteettivelvoitteeseen kuuluva kilpailevan toiminnan kielto
Lojaliteettivelvollisuuteen kuuluu ensinnäkin työsopimuslain mukainen kielto, jonka mukaan työntekijä ei saa tehdä toiselle sellaista työtä tai harjoittaa sellaista toimintaa, joka huomioon ottaen työn luonne ja työntekijän asema ilmeisesti vahingoittaa hänen työnantajaansa työsuhteissa noudatettavan hyvän tavan vastaisena kilpailutekona. Edellä mainittu huomioon ottaen työntekijä ei myöskään saa työsuhteen aikana ryhtyä kilpailevan toiminnan valmistelemiseksi sellaisiin toimenpiteisiin, joita ei voida pitää hyväksyttävinä. Tällaisena toimintana voidaan pitää esimerkiksi työnantajayrityksen kanssa kilpailevan yrityksen perustamista ja asiakkaiden hankkimista houkuttelemalla heitä siirtymään uuden yrityksen asiakkaiksi. Kilpailukiellon rikkominen voi aiheuttaa työntekijälle vahingonkorvausvelvollisuuden työnantajaa kohtaan, mikäli hänen menettelystään aiheutuu työnantajalle vahinkoa.
Liikesalaisuuksien suoja työsuhteen aikana
Lojaliteettivelvollisuuteen kuuluu lisäksi työsopimuslain mukainen työntekijän kielto oikeudettomasti käyttää hyödykseen tai ilmaista työnantajan liikesalaisuuksia työsuhteen aikana. Liikesalaisuudella tarkoitetaan sellaista tietoa, joka ei ole yleisesti tunnettua, joka on taloudellisesti arvokasta, ja jonka suojaamiseksi tiedon haltija on ryhtynyt kohtuullisiin toimenpiteisiin. Liikesalaisuutena voidaan pitää esimerkiksi työnantajan liikeideoita, hinnoittelutietoja ja asiakasrekistereitä. Liikesalaisuuden oikeudeton hyödyntäminen ja ilmaiseminen voi aiheuttaa työntekijälle vahingonkorvausvelvollisuuden.
Salassapito työsuhteen päättymisen jälkeen
Kun työntekijän työsopimus päättyy ja hän poistuu yrityksen palveluksesta, työsopimuslain mukainen työntekijän salassapitovelvoite lakkaa. Salassapitovelvoite voi jatkua työsuhteen päättymisen jälkeenkin, mikäli työntekijä ja työnantaja ovat esimerkiksi solmineet salassapitosopimuksen, joka velvoittaa työntekijän olemaan hyödyntämättä sekä paljastamatta yrityksen liikesalaisuuksiksi katsottavia tietoja myös työsuhteen päätyttyä. Mikäli entinen työntekijä salassapitovelvoitteen vastaisesti hyödyntää salassa pidettäviä tietoja, on hän velvollinen suorittamaan entiselle työnantajalleen sopimuksessa mahdollisesti sovitun sopimussakon.
Mahdolliset toimenpiteet
Kysymyksestänne ei selviä, onko entisen työntekijänne kanssa solmittu salassapitosopimusta. Mikäli on, voitte vedota salassapitosopimuksen rikkomiseen ja vaatia sopimussakon maksamista. Kuvaamasi tilanteen perusteella entinen työntekijänne on rikkonut ainakin häntä työsuhteensa aikana velvoittanutta lojaliteettivelvollisuutta hyödyntäessään luvatta yrityksenne asiakasrekistereitä sekä valmistellessaan kilpailevaa toimintaa työsuhteensa aikana. Koska tällaisen toiminnan voidaan katsoa olevan työsopimuslaissa säädetyn salassapitovelvoitteen sekä kilpailukiellon vastaista, voitte vaatia toiminnasta aiheutuneista vahingoista vahingonkorvausta.
Tarvitsetteko lisää apua?
Otattehan meihin yhteyttä, jos tarvitsette tarkempaa neuvontaa!
Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?
Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta
Kokeile Legalbuddy Plussaa