Kysymys: Pitäisikö meidän palkata työntekijä vai konsultti? Miten nämä eroavat toisistaan?

Hei, olemme palkkaamassa ensimmäistä työntekijäämme ja pohdimme, pitäisikö meillä olla työntekijöitä vai konsultteja. Mitä eroa työntekijällä ja konsultilla on ja mikä olisi paras tapa toimia?

Legalbuddy vastaa

Kuva asianajajasta


Hei! Kiitos, että otit yhteyttä kysymyksesi kanssa.


Miten saan lisää työvoimaa yhtiööni?

Kun yrityksellä on tarvetta lisätyövoimalle tai erityisosaamiselle, syntyy valinta työntekijän tai konsultin palkkaamisen välillä. Se, kumpi vaihtoehto sopii paremmin yrityksellesi, riippuu siitä, mitä tarpeita ja odotuksia teillä on. Jos yritykselläsi on pitkäaikaisen työvoiman tarve, on vakituinen työsuhde usein sopivampi vaihtoehto. Jos sen sijaan tarvitsette väliaikaisesti lisäresursseja tai asiantuntijaosaamista tietyn ajanjakson aikana tai kapealta alalta, sopii parhaiten määräaikainen työsuhde tai konsultin palkkaaminen.


Määrittele tarve ennen valintaa

Ensimmäinen askel on miettiä, minkälainen tarve teillä on:

  • Onko työvoiman tarve pitkä- vai lyhytaikainen?
  • Tarvitsetteko erityistä asiantuntemusta joltain tietytlä sektorilta?
  • Onko yritys valmis ottamaan työnantajavastuun?

 

Henkilöstön palkkaaminen

Kun yritys palkkaa henkilöstöä, on olemassa kaksi työsuhdetyyppiä: toistaiseksi voimassaoleva eli vakituinen ja määräaikainen työsuhde. Pääsäännön mukaan työsuhde on vakituinen, ellei työnantaja ja työntekijä ole nimenomaisesti sopineet toisin. Vakituisessa työsuhteessa työsuhde alkaa sovitusta päivämäärästä ja päättyy vasta, kun työnantaja tai työntekijä irtisanoo työsuhteen. Irtisanomisajat voivat vaihdella riippuen osapuolten sopimasta ja työsuhteen kestosta ennen irtisanomista. Työnantaja ei kuitenkaan voi irtisanoa työntekijää ilman lakiin perustuvaa asiallista ja painavaa syytä.


Määräaikainen työsuhde

Jos yritykselläsi on tarve palkata joku vain määräajaksi, voitte käyttää määräaikaista työsopimusta. Tällainen määräaikainen työsuhde alkaa ja päättyy sovittuna ajankohtana, Suomen lainsäädäntö ei suoraan kerro määräaikaisen työsopimuksen enimmäispituutta, mikäli peruste on olemassa, mutta asiaa tulee aina harkita tarkoin. Jos työsuhde riippuu vuodenajoista, on myös mahdollista palkata kausityöntekijöitä. Sijaisuus on toinen määräaikaisen työsuhteen muoto, mutta se ei ole teidän tapauksessanne ajankohtainen, sillä se edellyttää poissaolevan työntekijän korvaamista.


Työnantajavastuut työntekijän palkkaamisessa

Yksi merkittävimmistä eroista työntekijän ja konsultin palkkaamisen välillä on yrityksen työnantajavastuu.

Riippumatta siitä, minkä työsuhdemuodon yritys valitsee, työsopimuslaki soveltuu osapuolten väliseen suhteeseen. Tällöin yrityksen on täytettävä useita velvoitteita, kuten:

  • maksaa palkka
  • maksaa loma-ajan palkka
  • maksaa mahdollinen sairausajan palkka
  • maksaa työnantajamaksut
  • maksaa ennakonpidätys


Konsultin palkkaaminen

Jos yrityksesi tarvitsee nopeasti etsii erityisosaamista, voi konsultin palkkaaminen olla sopiva ratkaisu. Konsultti on usein konsulttiyrityksen palveluksessa tai toimii oman yhtiön kautta, ja yrityksesi vuokraa konsultin tietyn työn suorittamiseksi tai tietyksi määräajaksi. Koska konsultti ei ole yrityksesi palveluksessa, työnantajavastuuta ei synny. Konsultti saa palkkion palkan sijasta ja vastaa itse verojensa, sosiaalimaksujensa ja muiden sosiaalietuuksiensa maksamisesta. Tämä tarkoittaa, että konsultin palkkio on yleensä huomattavasti korkeampi kuin työntekijälle maksettava palkka vastaavan työn suorittamisesta.


Konsultoinnin edut yritykselle

Konsultin palkkaamiseen liittyy useita etuja. Konsultti on itsenäinen ja omaa usein erikoisosaamista sekä laajaa kokemusta omalta alaltaan. Näin yrityksen ei tarvitse käyttää aikaa ja rahaa oman henkilöstön kouluttamiseen.

Yritykset voivat esimerkiksi palkata konsultin:

  • tehostamaan organisaatiota,
  • kehittämään uusia strategioita ja konsepteja tai
  • muuten kasvattamaan yrityksen voittoa.

On myös yleistä, että yritykset vuokraavat lisätyövoimaa henkilöstövuokrausyrityksiltä tilapäisiin tarpeisiin. Konsultin tehtävä perustuu konsultti- tai toimeksiantosopimukseen, joka yleensä päättyy, kun lisäresurssin tarve lakkaa.


Konsulttisopimuksen laatiminen

Konsultin palkkaamisessa on kuitenkin hyvä tiedostaa, että toimeksianto voi kestää arvioitua pidempään ja aiheuttaa lisää kustannuksia. Jos valitsette palkata konsultin, on tärkeää laatia asianmukainen konsulttisopimus, jossa määritellään muun muassa, miten odottamattomat tapahtumat hoidetaan ja miten vastuut jakautuvat. Voitte käyttää apuna konsulttisopimuksia varten laatimaamme tarkistuslistaa!


Tarvitsetko lisää apua?

Jos sinulla on lisää kysyttävää, voit ottaa meihin yhteyttä!

Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?

Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta

Kokeile Legalbuddy Plussaa

Syötä sähköpostiosoitteesi jatkaaksesi.

Lataamalla hyväksyn ehdot ja vahvistan, että olen tutustunut tietosuojaselosteeseen.