Kysymys: Miten suojaan tavaramerkkiä EU:ssa ja kansainvälisesti?
Miten suojaan tavaramerkkini ulkomailla? Yrityksenä, joka aikoo pian tuoda tuotteitamme markkinoille muissa maissa, mietimme, tarvitseeko meidän tehdä vielä jotakin suojatakseen tavaramerkkimme muissa EU-maissa ja kansainvälisesti?
Legalbuddy vastaa
Hei ja kiitos, että käännyitte puoleemme kysymyksenne kanssa!
Tavaramerkin suojaaminen
Yleistä tavaramerkeistä
Tavaramerkki on tunnusmerkki, jolla yrityksen tavarat tai palvelut erotetaan muiden vastaavista. Jotta tavaroille tai palveluille voidaan rekisteröidä tavaramerkki, on tavaramerkin oltava erottamiskykyinen. Jos tavaramerkin haltijan tavaroita tai palveluita ei voida erottaa toisten vastaavista tavaramerkin perusteella tai jos tavaramerkki voi harhauttaa yleisöä, rekisteröinti voidaan estää. Rekisteröinti antaa yksinoikeuden tavaramerkin hyödyntämiseen 10 vuoden ajaksi kerrallaan. Oikeudenhaltija voi aina voimassaoloajan päättyessä hakea tavaramerkille rekisteröinnin uudistamista.
Tavaramerkin suojaaminen useissa maissa
On tärkeää huomata, että Suomessa rekisteröity tavaramerkki antaa suojaa vain Suomessa. Jos haluatte suojata tavaramerkkinne myös muissa maissa, voitte hakea tavaramerkin rekisteröintiä EU:ssa tai kansainvälisesti.
EU-tavaramerkki
Jos haluatte suojata tavaramerkkinne koko EU:ssa, voitte tehdä hakemuksen EU:n immateriaalioikeusvirastolle, EUIPO:lle. EU-tavaramerkkihakemus on voimassa myös Suomessa.
Kansainvälinen tavaramerkki
Jos haluatte suojata tavaramerkkinne kansainvälisesti, voitte hakea rekisteröintiä Maailman henkisen omaisuuden järjestöltä, WIPO:lta. Tämä edellyttää kuitenkin, että olette jo hakeneet rekisteröintiä Suomessa PRH:lta tai Euroopan laajuisesti EUIPO:lta, sillä tämä hakemus toimii perustana WIPO-hakemukselle.
Yhteenveto
Suosittelen ensin pohtimaan, haluatteko suojata tavaramerkkinne kansallisesti, EU:ssa vai kansainvälisesti. Lisäksi on hyvä harkita muitakin suojamuotoja, jotka voivat olla tarpeen tuotteenne suojaamiseksi. Tuotteen tyypistä riippuen voi olla tarpeen hankkia esimerkiksi mallisuoja, joka suojaa muotoilua ja ulkonäköä, tai patentti, joka antaa yksinoikeuden keksinnön hyödyntämiseen.
Jos haluatte apua immateriaalioikeuksienne suojaamisessa, suosittelemme osallistumista IPR-strategiatyöpajaamme. Tuotteiden ja teknologian suojaaminen luvattomalta käytöltä voi olla elintärkeää, joten on hyvä aloittaa ajoissa – varaa ilmainen aloitustapaaminen juristiemme kanssa suojaamisprosessin aloittamiseksi.
Saat apua immateriaalioikeuksiesi (IPR) kartoittamiseen ja suojaamisen suunnitteluun asiantuntijatyöpajassa.
Lue lisää palvelusta- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Kuinka kauan uuden osakeannin valmisteleminen kestää?
Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?
Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta
Kokeile Legalbuddy Plussaa