Kysymys: Miten oikeudenkäynti etenee? Kuka vastaa riita-asioissa oikeudenkäyntikuluista?

Meillä on web hosting-yritys ja tarjoamme sähköpostipalveluja asiakkaillemme edulliseen kuukausihintaan. Meillä on nyt ollut epäonnistunut päivitys, jonka vuoksi asiakkaiden lähettämät sähköpostit eivät ole saavuttaneet vastaanottajia muutaman päivän ajan. Eräs asiakas on nyt haastanut meidät oikeuteen vaatien vahingonkorvausta tulojen menetyksestä, jonka hän väittää kärsineensä viivästyneiden sähköpostiviestien vuoksi. Yleisissä sopimusehdoissamme on sekä vahingonkorvauksille asetettu yläraja että välillistä vahinkoa koskeva vastuunrajoitus, ja uskomme, että asiakas haastaa meidät perusteettomasti oikeuteen. Miten oikeudenkäyntimenettely toimii nyt, kun olemme saaneet kanteen, ja onko mitään mahdollisuutta saada kulujamme korvatuksi, koska olemme varmoja, että voitamme asian?

Legalbuddy vastaa


Hei ja kiitos kysymyksestänne.

 

Riita-asian käsittely tuomioistuimessa

Alla on lyhyt kuvaus siitä, mitä tapahtuu haasteen saamisen jälkeen riita-asiassa.


Riita-asiassa annettuun haasteeseen tulee antaa kirjallinen vastaus

Kun olette saaneet käräjäoikeudelta haasteen, teidän tulee vastata siihen kirjallisesti. Vastauksesta tulisi käydä ilmi vastustetaanko haasteen mukaista kannetta ja antaa asian ratkaisemisen kannalta olennaiset perustelut haasteen vastustamiselle. Vastauksessa tulee lisäksi eritellä asiakirjat, joiden perusteella kannetta vastustetaan sekä kirjalliset todisteet, joihin vastauksessa vedotaan. Vastauksessa on myös tärkeää ottaa kantaa oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskevaan kysymykseen.


Vastauksen antamisen määräaika

Vastaus on yleensä toimitettava 14–30 päivän kuluessa siitä, kun olette saaneet haasteen tiedoksi. Määräaika on ilmoitettu erikseen haasteessa. Jos ette anna asiassa vastausta ja määräaika kuluu umpeen ilman myönnettyä lisäaikaa, asia ratkaistaan ilman valmistelua - tällöin annetaan siis niin sanottu yksipuolinen tuomio.

 

Riita-asian valmisteluvaihe

Kirjallinen valmistelu

Kun käräjäoikeus on vastaanottanut vastauksenne ja antanut sen kantajalle (vastapuolelle) tiedoksi, tapahtuu yleensä jonkin verran kirjeenvaihtoa käräjäoikeuden ja osapuolten välillä, jotta voidaan määritellä riidan sisältö ja selvittää onko asiassa edellytyksiä sovinnolle. Tätä vaihetta kutsutaan asian kirjalliseksi valmisteluksi.


Suullinen valmisteluistunto

Kirjallisen valmistelun jälkeen voidaan järjestää suullinen valmistelu, jossa asiaa selvitetään edelleen ja keskustellaan sovintomahdollisuudesta. Jos sovintoa ei saavuteta, asia siirretään pääkäsittelyyn.


Pääkäsittely tuomioistuimessa

Pääkäsittelyssä kantaja ja vastaaja perustelevat vaatimuksensa tarkemmin. Istunnossa käydään läpi osapuolten yksilöimiä kirjallisia todisteita ja kuullaan nimettyjä todistajia. Pääkäsittelyn aikana uusia väitteitä tai todisteita ei pääsääntöisesti voida enää esittää.


Riita-asian ratkaisu ja valitusmahdollisuus

Pääkäsittelyn päätteeksi tai myöhemmin sen jälkeen käräjäoikeus antaa asiassa ratkaisun. Ratkaisusta voi valittaa hovioikeuteen, mutta hovioikeuskäsittelyyn tarvitaan jatkokäsittelylupa, mikä tarkoittaa, että asian käsittely hovioikeudessa edellyttää erityisiä perusteita. Kun tuomio on saanut lainvoiman (eli kun valitusaika on umpeutunut), riita-asian voittanut osapuoli voi vaatia ratkaisun mukaista suoritusta ulosottoviranomaisen avulla – tuomio on tällöin siis täytäntöönpanokelpoinen.

 

Oikeudenkäyntikulujen korvaaminen riita-asiassa

Riita-asioissa, joissa sovinto on sallittu, on pääsääntönä, että hävinnyt osapuoli vastaa sekä omista että vastapuolen oikeudenkäyntikuluista. Oikeudenkäyntikuluina korvataan kaikki vastapuolen tarpeellisista toimenpiteistä aiheutuneet kohtuulliset oikeudenkäyntikulut, joihin luetaan esimerkiksi tuomioistuinkäsittelystä sekä asianajokuluista aiheutuneet kustannukset.


Maksettavaksi määrättyjen oikeudenkäyntikulujen alentaminen

Tuomioistuin voi kohtuullisuussyistä alentaa maksettavaksi tuomittuja oikeudenkäyntikuluja. Tämä on mahdollista, jos asianosaisen velvoittaminen korvaamaan vastapuolen oikeudenkäyntikulut katsottaisiin kokonaisuutena arvioiden ilmeisen kohtuuttomaksi. Arviointiin vaikuttaa oikeudenkäyntiin johtaneet seikat, asianosaisten taloudellinen asema sekä riita-asian merkitys asianosaisille.


Oikeudenkäyntikulut tarpeettoman oikeudenkäynnin yhteydessä

Jos asianosainen aiheuttaa tarpeettoman oikeudenkäynnin, tuomioistuin voi velvoittaa hänet asian lopputuloksesta huolimatta korvaamaan vastapuolen oikeudenkäyntikulut tarpeettoman oikeudenkäynnin aiheuttamisesta. Tarpeeton oikeudenkäynti voi olla kyseessä silloin, kun ratkaistavana oleva asia olisi voinut järjestyä ilman oikeudenkäyntiäkin kantajan haluamalla tavalla.


Oikeudenkäyntikulujen vaatiminen riita-asiaa koskevassa oikeudenkäynnissä

Vaatimus oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta on tehtävä ennen kuin asian käsittely päättyy. Vaatimuksessa tulee eritellä oikeudenkäyntikulujen määrä ja perusteet. Tuomioistuin antaa ratkaisun oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta samalla, kun se antaa riita-asiassa ratkaisun.

 

Yhteenveto

Kun olette vastaanottaneet haastehakemuksen, teidän tulee vastata siihen määräajassa. Tämän jälkeen seuraa asian kirjallinen valmistelu, mahdollinen suullinen valmistelu sekä pääkäsittely ja lopulta ratkaisu ja sen täytäntöönpano. Oikeudenkäyntikulut voivat asiassa tulla häviävän osapuolen maksettavaksi, ellei tuomioistuimella ole aihetta päättää toisin.


Ottakaa meihin yhteyttä!

Tilanteenne sekä mahdollisuuksienne arvioimiseksi sekä täsmällisemmän oikeudellisen neuvon antamiseksi olisi tärkeää saada tarkasteltavaksi kaikki asiaanne liittyvät seikat ja dokumentit. Jos tarvitsette apua vastauksen laatimisessa ja oikeudenkäynnissä tai haluatte muuta neuvontaa, voitte ottaa yhteyttä juristeihimme. 


Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?

Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta

Kokeile Legalbuddy Plussaa

Syötä sähköpostiosoitteesi jatkaaksesi.

Lataamalla hyväksyn ehdot ja vahvistan, että olen tutustunut tietosuojaselosteeseen.