Kysymys: Mitä tulee ottaa huomioon, jos perustaa yrityksen niin, että kumpikin osakkeenomistaja omistaa 50% yhtiöstä?
Mitä minun pitäisi ottaa huomioon, jos perustan yrityksen toisen henkilön kanssa ja omistamme kumpikin 50/50? Toinen kumppani on mukana joko alusta alkaen tai tulee mukaan uutena omistajana myöhemmin. Kumpikin meistä omistaa 50 prosenttia - mitä minun pitäisi ottaa huomioon?
Legalbuddy vastaa
Hei, ja kiitos, että käännyit puoleemme kysymyksesi kanssa!
Osakeyhtiön omistaminen 50/50 -omistussuhteilla
Päätösten tekeminen, kun osakkeenomistajat omistavat yhtiön 50/50 -osuuksin
Jos aiot perustaa osakeyhtiön yhdessä toisen henkilön kanssa tai ottaa mukaan uuden omistajan ja ajatuksena on, että molemmat omistavat 50 % yhtiöstä, on tärkeää huomioida, että osakeyhtiölaki ei ole suunniteltu edellä mainitun kaltaiseen yhtiörakenteeseen. Osakeyhtiölain mukaan yhtiökokouksen päätöksiin tarvitaan joko enemmistö eli yli puolet annetuista äänistä tai määräenemmistö eli vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä ja yhtiökokouksessa edustetuista osakkeista.
Kun yhtiö omistetaan 50/50 -osuuksin, kummankaan omistajan osuus ei yksin saavuta tarvittavaa enemmistöä päätöksenteossa. Pahimmassa tapauksessa erimielisyydet voivat johtaa siihen, että yhtiön kannalta olennaisten päätösten tekeminen ja jopa liiketoiminnan jatkaminen estyy.
Päätöksentekoa koskevat säännökset osakassopimuksissa
Välttääksenne edellä kuvatut tilanteet voisi olla tarkoituksenmukaista miettiä, onko tapauksessanne aivan välttämätöntä jakaa yhtiön omistus niin, että molemmilla osakkeenomistajilla on 50%:n osuus yhtiöstä. Mikäli mahdollisen yhtiökumppanin kanssa ei päästä sopimukseen erisuuruisista omistuksista, tulisi osakkeenomistajien laatia osakassopimus, jossa otetaan kantaa erityisesti siihen, miten päätöksiä tehdään tilanteessa, jossa asiasta ei päästä yksimielisyyteen.
Tasatuloksisen äänestyksen varalle otettu osakassopimuksen ehto voi jo itsessään rauhoittaa päätöksentekoa, jolloin yksimielisyys voi olla helpompi saavuttaa. Osakassopimukseen otettavassa ehdossa voitaisiin esimerkiksi määrätä, että jos äänestettävistä asioista ei saavuteta yksimielisyyttä, asia ratkaistaan arvalla tai jopa välitysmenettelyssä.
Tarvitsetko lisää apua?
Jos sinulla on lisää kysyttävää, voit ottaa meihin yhteyttä!
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Kuinka kauan uuden osakeannin valmisteleminen kestää?
Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?
Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta
Kokeile Legalbuddy Plussaa