Kysymys: Onko hallituksen puheenjohtaja myös yhtiökokouksen puheenjohtaja?Miten päätöksiä tehdään osakeyhtiössä, jossa omistussuhteet jakautuvat 50/50?

Olemme kaksi omistajaa, jotka kumpikin omistavat 50 prosenttia osakeyhtiöstä. Olemme molemmat hallituksen jäseniä, mutta minä olen puheenjohtaja. Olen siis myös kokouksen puheenjohtaja ja minulla on ratkaiseva ääni. Riittääkö tämä siihen, että voin saada osakeannin läpi?

Legalbuddy vastaa


Hei ja kiitos, että käännyit puoleemme kysymyksesi kanssa.


Päätöksenteko osakeyhtiöissä

Hallituksen päätöksenteko

Kuten mainitsit, hallituksen puheenjohtajalla on ratkaiseva ääni hallituksen päätöksenteossa, jos äänestystulos menee tasan. Tämä ilmene osakeyhtiölain 6 luvun 3 §:stä, jonka mukaan hallituksen päätökseksi tulee enemmistön mielipide ja äänten mennessä tasan puheenjohtajan ääni on ratkaiseva. Ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että hallituksen puheenjohtaja toimii myös yhtiökokouksen puheenjohtajana.


Päätös yhtiökokouksen puheenjohtajan valinnasta

Osakeyhtiölain mukaan yhtiökokous valitsee yhtiökokouksen puheenjohtajan, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Tämä tarkoittaa, että osakkeenomistajat, jotka ovat läsnä kokouksessa, päättävät, kuka valitaan puheenjohtajaksi. Jos yksimielisyyttä puheenjohtajan valinnasta ei saavuteta, on laadittava ääniluettelo ja pidettävä äänestys, jolloin eniten ääniä saanut henkilö valitaan puheenjohtajaksi. Jos yhtiöjärjestyksessä on määräys yhtiökokouksen puheenjohtajasta, noudatetaan yhtiökokouksen määräystä.


Päätösten tekeminen, kun osakkeenomistajat ovat 50/50 -omistussuhteessa

Ongelmana 50/50-omistussuhteessa on, että kumpikaan osapuoli ei yksin voi saavuttaa enemmistöä yhtiökokouksen puheenjohtajan valitsemiseksi eikä muidenkaan yhtiökokouksessa tehtävien päätösten aikaansaamiseksi. Jos yhtiöjärjestyksessä ei ole määräystä yhtiökokouksen puheenjohtajasta, puheenjohtajan valinnasta tulisi pyrkiä pääsemään yksimielisyyteen neuvottelemalla. Samalla tavoin muistakin yhtiökokouksessa päätettävistä asioista tulisi päästä yksimielisyyteen. Mikäli tämä ei ole mahdollista, suosittelemme esimerkiksi juristin ottamista päätöksenteon tueksi, sillä juristi osaa ottaa huomioon sekä osapuolten että yhtiön edut.


Yhteenveto

Hallituksen puheenjohtajana sinulla ei automaattisesti ole oikeutta toimia yhtiökokouksen puheenjohtajana, ellei tästä ole erikseen yhtiöjärjestyksen määräystä. Jos asioista ei päästä sopimukseen, suosittelemme ulkopuolisen henkilön mukaan ottamista päätöksentekoon yksimielisyyden saavuttamiseksi. Juristimme auttavat teitä mielellään.


Tarvitsetteko lisää apua?

Jos teillä on lisää kysyttävää, voit ottaa meihin yhteyttä!

Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?

Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta

Kokeile Legalbuddy Plussaa

Syötä sähköpostiosoitteesi jatkaaksesi.

Lataamalla hyväksyn ehdot ja vahvistan, että olen tutustunut tietosuojaselosteeseen.