Kysymys: Mitä pääomasijoittamisessa tulee ottaa huomioon?
Hei, Suunnittelemme sijoituksen vastanottamista riskipääomayhtiöltä. Mitkä ovat tällaisten sijoittajien tyypilliset oikeudelliset vaatimukset sijoituksilleen? Onko jotain erityistä varottavaa ja onko esimerkkejä tällaisista tyypillisistä ehdoista?
Legalbuddy vastaa
Hei ja kiitos kysymyksestäsi.
Pääomasijoitus start up -yritykseen: mitä perustajan on hyvä tietää
Sijoituksen riskit ja tuottotavoitteet
Sijoituksen tekeminen start up -yritykseen on luonnollisesti riskialtista pääomasijoittajille. Samanaikaisesti sijoittajayhtiöt pyrkivät saamaan mahdollisimman korkean tuoton sijoitukselleen. Pääomasijoittajat pyrkivät usein minimoimaan riskiään sisällyttämällä erilaisia sijoittajaa suojaavia ehtoja osakassopimuksiin.
Tyypillisiä pääomasijoittajaa suojaavia ehtoja
Esimerkkejä pääomasijoittajaa suojaavista osakassopimuksen ehdoista ovat:
- osakkeiden luovutukseen liittyvät erioikeudet,
- laimennusvaikutussuojat, joilla turvataan oma omistusosuus yrityksen kasvaessa,
- likvidaatiopreferenssi, joka antaa sijoittajalle oikeuden saada maksun ensin yrityskaupan tai osingonjaon yhteydessä,
- oikeus osallistua yrityksen hallintoon ja nimittää hallituksen jäseniä,
- veto-oikeudet tiettyihin yhtiölle merkityksellisiin päätöksiin.
Tällaisilla ehdoilla sijoittaja voi saada enemmän vaikutusvaltaa yhtiössä kuin mitä osakeyhtiölaki tavallisesti tarjoaisi suhteessa omistusosuuteensa. Lisäksi sijoittajan on mahdollisuus saada sijoittamansa pääoma takaisin ennen muita osakkeenomistajia, jos yhtiön toiminta ei vastaakaan odotuksia.
Neuvottelut osakassopimuksen ehdoista
Ehdoista neuvottelun ja näiden laatimisen yhteydessä tulisi kuitenkin ymmärtää, minkälainen merkitys ehdoilla on omalle omistuksellesi ja vaikutusvallallesi yhtiössä. Sijoittajan vaatimia ehtoja voidaan muotoilla monella eri tavalla, ja onkin tärkeää analysoida jokaista yksittäistä ehtoa ja sen sanamuotoa erikseen. Ehtojen mahdollisimman tarkka muotoilu on tärkeää molempien osapuolten suojaamiseksi.
Perustajana ja yrittäjänä on tärkeää olla menettämättä vaikutusvaltaa yhtiössä siten, että se vaikuttaa mahdollisuuteesi kehittää yhtiötä. Neuvotteluvara voi toki olla rajallinen suhteessa suureen potentiaaliseen sijoittajaan, kun pääoman tarve on suuri. Tästä huolimatta ei tulisi luovuttaa enempää oikeuksia kuin todella on tarpeen, ja tulisi varmistaa, että sopimusehdot on muotoiltu tasapainoisesti.
Tarvitsetko lisää apua?
Jos sinulla on lisää kysyttävää, voit ottaa meihin yhteyttä!
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Kuinka kauan uuden osakeannin valmisteleminen kestää?
Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?
Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta
Kokeile Legalbuddy Plussaa