Kysymys: Miten osingonjaosta päätetään? Mitä varoja osingonjakoon voidaan käyttää?

Olemme viisi yhtiömiestä yrityksessä, joka toimii liikkeenjohdon konsultoinnin alalla. Vuoden 2017 alusta lähtien emme ole nostaneet palkkaa tai osinkoja. Nyt useat meistä kokevat, että kassavirrat ovat alkaneet kasvaa niin vakaasti, että voimme alkaa maksaa osinkoja. Tämän vuoksi mietin, päättääkö osingoista hallitus vai yhtiökokous, miten osinkopäätös pannaan vireille ja miten osingon määrä lasketaan?

Legalbuddy vastaa


Hei ja kiitos, että otit meihin yhteyttä. 


Osingonjako

Päätös osingonjaosta tehdään yhtiökokouksessa

Yhtiökokous päättää osingon jakamisesta enemmistöpäätöksellä eli siten, että vähintään puolet yhtiökokouksessa annetuista äänistä ovat kannattaneet päätöstä. Päätös tehdään yhtiön hallituksen tekemän päätösehdotuksen pohjalta. Yhtiökokouksen päätöksellä, jossa vahvistetaan jaettavan osingon enimmäismäärä, voidaan myös valtuuttaa hallitus päättämään osingon jakamisesta. 


Hallituksen ehdotus osingonjaosta

Osingonjaosta päättäminen perustuu hallituksen tekemään ehdotukseen. Ehdotuksessa hallituksen on arvioitava vahvistetun tilinpäätöksen perusteella yhtiön taloudellista tilannetta sekä jakokelpoisia varoja. Hallituksen on varmistettava, ettei osingonjako vaaranna yhtiön maksukykyä. Ehdotus on pidettävä osakkeenomistajien nähtävänä vähintään viikon ajan ennen yhtiökokousta. 


Osingonjakoon käytettävät varat

Osingonjakoon voidaan käyttää vain yhtiön jakokelpoisia varoja. Jakokelpoiset varat määräytyvät tilinpäätöksen perusteella. Jakokelpoisiin varoihin kuuluu tilikauden aikana kertyneet voitot sekä yhtiön vapaan oman pääoman rahastot. 


Jakokelpoisten varojen laskeminen

Jakokelpoiset varat perustuvat edellisen vuoden vahvistettuun tilinpäätökseen ja tarkoittavat yhtiön vapaata omaa pääomaa. Jakokelpoisten varojen suuruus määritetään niin, että vapaasta omasta pääomasta vähennetään yhtiöjärjestyksessä määrätyt jakamatta jätettävät varat sekä kehitysmenona taseeseen merkitty määrä. Jäljelle jäävä osuus on siis jakokelpoista ja sitä voidaan käyttää osingonjakoon. 


Laiton varojen jakaminen

Osinkoa ei saa jakaa, jos yhtiö on maksukyvytön tai osingonjako aiheuttaisi maksukyvyttömyyden. Jos varoja jaetaan maksukyvyttömyydestä tai sen vaarasta huolimatta, on kyseessä laiton varojenjako. Seurauksena laittomasta varojenjaosta voi aiheutua, että varojen vastaanottajan on palautettava saamansa summa. Edellytyksenä palauttamiselle on, että varojen saaja tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää, että kyseessä on laiton varojenjako. Lisäksi laittomaan varojenjakoon voi liittyä hallituksen ja toimitusjohtajan vahingonkorvausvelvollisuus ja pahimmassa tapauksessa jopa rikosoikeudelliset seuraamukset.


Yhteenveto

Osingonjaosta päätetään yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksellä hallituksen esityksen perusteella. Osingonjakoon käytettävät jakokelpoiset varat määräytyvät vahvistetun tilinpäätöksen mukaan. 


Tarvitsetko lisää apua?

Jos sinulla on lisää kysyttävää, voit ottaa meihin yhteyttä!


Saat apua yhtiökokouskutsun ja pöytäkirjan laadunvarmistukseen kiinteään hintaan.

Lue lisää palvelusta

Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?

Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta

Kokeile Legalbuddy Plussaa

Syötä sähköpostiosoitteesi jatkaaksesi.

Lataamalla hyväksyn ehdot ja vahvistan, että olen tutustunut tietosuojaselosteeseen.