Kysymys: Miten osakeyhtiö voidaan purkaa?
Hei Legalbuddy! Pyöritämme tiiminä yhteistä yritystä. Yritys on jo jonkin aikaa kärsinyt vakavista taloudellisista ongelmista ja suurista veloista. Halu pyörittää yritystä on nyt sammunut meiltä kaikilta mukana olevilta. Siksi olemme päättäneet purkaa yrityksen. Mitkä ovat yrityksen purkamisvaihtoehdot ja miten se toteutetaan? Olemme etsineet kiinnostuneita osapuolia jo pitkään, mutta tuloksetta.
Legalbuddy vastaa
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Yhtiön purkaminen
Kysymyksen perusteella olette yksimielisiä siitä, että toimintaa ei haluta jatkaa ja että yhtiö halutaan purkaa. Koska näyttää siltä, että muita kiinnostuneita osapuolia ei ole, sulautuminen tai jakautuminen ei tapauksessanne ole vaihtoehto. Osakeyhtiön voi tällöin purkaa kahdella tavalla, joista kumpikin johtavat siihen, että yhtiö lakkaa olemasta ja se poistetaan kaupparekisteristä.
1) Vapaaehtoinen selvitystilamenettely
Selvitystilan aloittaminen
Ensimmäinen vaihe yhtiön purkamisessa on yhtiön asettaminen selvitystilaan, jossa tarkoituksena on yhtiön varallisuusaseman selvittäminen, tarpeellisen omaisuusmäärän muuttaminen rahaksi, velkojen maksaminen sekä jäljelle jäävien varojen jakaminen osakkeenomistajille tai muille henkilöille yhtiöjärjestyksen mukaisesti.
Päätös yhtiön asettamisesta selvitystilaan tehdään yhtiökokouksessa määräenemmistöllä eli siten, että päätöstä kannattaa kaksi kolmasosaa annetuista äänistä ja yhtiökokouksessa edustetuista osakkeista. Selvitystila alkaa, kun sitä koskeva yhtiökokouksen päätös on tehty ellei yhtiökokouksessa määrätä myöhemmästä alkamisajankohdasta.
Selvitysmiehet ja omaisuuden realisointi
Yhtiökokouksen päätöksen yhteydessä on valittava yhtiölle yksi tai useampi selvitysmies, jotka hoitavat yhtiön asioita selvitystilan aikana. Selvitysmiesten tulee viipymättä muuttaa yhtiön omaisuutta rahaksi niin paljon kuin on tarpeen yhtiön velkojen maksamiseksi. Selvitystilan aikana yhtiön liiketoimintaa ei saada jatkaa muuten kuin on välttämätöntä tarkoituksenmukaisen selvityksen saamiseksi.
Selvitysmiesten tulee lisäksi hakea yhtiön velkojille julkista haastetta, jonka perusteella maksetaan kaikki yhtiön tietoon tulleet velat. Julkisen haasteen määräpäivän ja tiedossa olevien velkojen maksamisen jälkeen selvitysmiesten on jaettava yhtiöön jäljelle jäävä omaisuus. Omaisuus jaetaan osakkeenomistajien kesken yhtiöjärjestyksen määräysten mukaisesti.
Selvitystilan päättyminen
Selvitystila päättyy, kun selvitysmiehet ovat yhtiökokouksessa esittäneet lopputilityksen, joka sisältää kertomuksen koko selvitysmenettelystä ja yhtiön omaisuuden jaosta. Lopputilityksen esittämisen jälkeen yhtiö katsotaan puretuksi ja selvitysmiesten on viipymättä ilmoitettava yhtiön purkautuminen kaupparekisteriin. Yhtiö poistuu rekisteristä, kun sitä koskeva päätös on merkitty rekisteriin.
2) Konkurssi
Konkurssin hakeminen
Yhtiö voi purkautua myös konkurssimenettelyn seurauksena. Konkurssihakemuksen voi tehdä joko yhtiön hallitus tai ulkopuolinen henkilö, jolla on saatavia yhtiöltä. Myös selvitystilassa oleva yhtiö voidaan asettaa konkurssiin selvitysmiesten hakemuksen perusteella, jos selvitysmenettelyssä todetaan, että yhtiön varat eivät riitä velkojen maksuun. Konkurssihakemus jätetään siihen käräjäoikeuteen, jonka toimialueella yhtiön hallintoa johdetaan.
Konkurssiin asettamisen edellytykset
Edellytyksenä konkurssihakemuksen hyväksymiselle on, että yhtiö on maksukyvytön. Tämä tarkoittaa, että yhtiö ei kykene maksamaan velkojaan eikä ongelma ole vain väliaikainen. Kun yhtiö on asetettu konkurssiin, sen omaisuus siirtyy konkurssipesälle, eikä yhtiö ole enää oikeutettu määräämään omaisuudestaan.
Konkurssimenettely
Konkurssimenettelyn alkaessa tuomioistuin määrää konkurssipesälle pesänhoitajan, jonka tehtävänä on laatia velallisen varoista ja veloista pesäluettelo sekä velallisesta ja velallisen konkurssia edeltäneestä toiminnasta velallisselvitys ja huolehdittava velallisen kirjanpidon loppuunsaattamisesta sekä muista hänelle lain mukaan kuuluvista tehtävistä. Pesänhoitaja laatii velkojien ilmoitusten perusteella jakoluettelon, jonka mukaan konkurssipesään jäävät varat ehdotetaan maksettavaksi velkojien kesken.
Pesänhoitaja toimittaa jakoluettelon käräjäoikeudelle, joka vahvistaa luettelon. Tämän jälkeen jako-osuudet maksetaan vahvistetun luettelon mukaisesti.
Viimeisenä vaiheena pesänhoitaja laatii konkurssipesän hallinnosta ja velkojille jaetuista varoista lopputilityksen, joka hyväksytetään velkojainkokouksessa. Hyväksytty lopputilitys toimitetaan Oikeusrekisterikeskukselle rekisteröitäväksi, jonka jälkeen konkurssi päättyy ja yhtiö lopetetaan.
Tarvitsetko lisää apua?
Jos sinulla on lisää kysyttävää, voit ottaa meihin yhteyttä!
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Kuinka kauan uuden osakeannin valmisteleminen kestää?
Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?
Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta
Kokeile Legalbuddy Plussaa