Kysymys: Mikä on force majeure? Millaiset tilanteen force majeure kattaa?

Emme voi enää täyttää tekemämme sopimuksen ehtoja, eikä meillä tietääkseni ole force majeure -ehtoa. Onko vaarana, että joudumme vastuuseen toiselle osapuolelle? Mitä vaihtoehtoja on välttää vastuu, jos sopimuksessa ei ole force majeure -ehtoa?

Legalbuddy vastaa


Hei ja kiitos, että käännyitte puoleemme kysymyksenne kanssa!


Force majeure -ehto sopimuksissa

Force majeure -ehdolla valmistaudutaan sopimuksen olosuhteiden yllättävään muuttumiseen

Sopimusoikeudessa keskeistä on sopimusten sitovuuden periaate, jonka mukaan sopimuksia tulee noudattaa. Joskus sopimussuhteen aikana voi kuitenkin tapahtua ennakoimattomia ja poikkeuksellisia olosuhdemuutoksia, jotka ovat sopimusosapuolen vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella, ja jotka estävät sopimuksen täyttämisen kokonaan tai osittain. Vastatakseni kysymykseenne, on tärkeää erottaa, onko sopimuksessa force majeure -lauseke vai ei.


Sopimuksessa on force majeure -lauseke

Sopimukseen sisällytetty force majeure -lauseke helpottaa tilannetta, mutta tällöinkin tulee arvioida tapauskohtaisesti, voiko kyseinen este täyttää force majeure -kriteerit. Lauseke voi olla kirjattu sopimukseen joko siten, että siihen on lueteltu kaikki sellaiset tapahtumat, jotka force majeure kattaa tai se on voitu kirjoittaa yleisesti niin, että se jättää enemmän tulkinnanvaraa force majeuren kattavista tilanteista. Lisäksi tapahtuman ja sopimuksen täyttämisen estymisen välillä tulee olla riittävän vahva syy-yhteys. Force majeure -lauseke ei siis takaa, että vahingonkorvausvastuulta voisi välttyä kaikissa tilanteissa.


Sopimuksessa ei ole force majeure -lauseketta

Jos lauseke puuttuu, riskinä on, että olette helpommin vahingonkorvausvastuussa vastapuolelle aiheutuneista vahingoista, kuten tavaroiden virheistä tai viivästyksistä. Suomen sopimusoikeudessa tai kauppalaissa ei ole nimenomaisia säännöksiä force majeuresta, joten tilanne on tulkinnanvarainen. On kiistanalaista, voidaanko force majeurea pitää yleisenä sopimusoikeudellisena periaatteena, jota voitaisiin soveltaa analogisesti kauppalain 27 §:n niin sanotun kontrollivastuun pohjalta.


Kauppalain 27§ ja kontrollivastuu

Force majeurea muistuttava säännös löytyy kauppalain 27 §:ssä, jonka mukaan myyjä välttyy vahingonkorvausvastuusta, jos sopimuksen täyttäminen ei ole mahdollista hänen vaikutusmahdollisuuksiensa ulkopuolella olevan esteen vuoksi. Lisäksi edellytetään, että kyse ei ole esteestä, jonka myyjä olisi kohtuudella voinut ottaa huomioon sopimusta tehtäessä ja jonka seuraukset hän olisi kohtuudella voinut välttää tai voittaa.


Force majeure -tilanteen edellytykset

Force majeure -tilanteessa voidaan edellyttää seuraavien vaatimusten täyttymistä:

  1. Toinen osapuoli ei voi täyttää sopimusvelvoitettaan;
  2. Tämä johtuu esteestä, joka on osapuolen vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella;
  3. Ei voida kohtuudella olettaa, että osapuoli olisi voinut ennakoida tai ottaa huomioon tämän esteen sopimuksentekohetkellä; ja
  4. Osapuoli ei myöskään ole voinut välttää tai kompensoida estettä, esimerkiksi hankkimalla korvaavaa toimittajaa.


Yhteenveto

Ensisijaisesti tulisi selvittää, sisältääkö sopimuksenne force majeure -lausekkeen vai ei. Vaikka force majeure olisi huomioitu sopimuksessa, tilannetta tulee arvioida tapauskohtaisesti sen selvittämiseksi, kattaako kyseinen lauseke suoritustanne haittaavan tapahtuman ja voitteko siten välttyä vahingonkorvausvastuulta. Mikäli force majeure -lauseke puuttuu, ei voida olla täysin varmoja, mitkä säännöt tulevat sovellettaviksi, sillä force majeuren asema yleisenä sopimusoikeudellisena periaatteena on epäselvä. Yllä olevat kohdat voivat toimia ainoastaan ohjeena arvioitaessa, voidaanko force majeurea mahdollisesti soveltaa. Suoraan ei voida kuitenkaan sanoa, milloin vahingonkorvausvastuu tulisi toteutumaan ja milloin ei.


Tarvitsetteko lisää apua?

Mikäli tarvitsette apua tilanteen selvittämiseksi, otattehan meihin yhteyttä.

Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?

Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta

Kokeile Legalbuddy Plussaa

Syötä sähköpostiosoitteesi jatkaaksesi.

Lataamalla hyväksyn ehdot ja vahvistan, että olen tutustunut tietosuojaselosteeseen.