Kysymys: Kuka voi solmia ja irtisanoa sopimuksia yhtiön puolesta? Kenelle konsulttisopimuksen irtisanomisesta on ilmoitettava ja miten irtisanomisaika määräytyy?

Hei, meillä on konsulttisopimus konsultin kanssa. Minulla on kolme kysymystä sopimukseen liittyen: 1. Voiko kuka tahansa hallituksen jäsenistä irtisanoa sopimuksen vai onko toimitusjohtajan tehtävä se? Voiko hallituksen jäsen yrityksen edustajana tehdä sen yksin? Sopimuksessa ei ole mitään erityistä kohtaa, jossa tätä säänneltäisiin. 2. Konsulttisopimus on voimassa toistaiseksi yhden kuukauden irtisanomisajalla. Onko kuukausi automaattisesti 30 päivää vai onko se automaattisesti kalenterikuukausi? Eli jos sopimus irtisanotaan esim. 15. kesäkuuta, milloin on sopimuksen viimeinen päivä? 14. heinäkuuta vai 31. heinäkuuta? 3. Palkkaamamme konsultti on luonnollinen henkilö, joka käyttää ulkopuolista konsulttiyritystä. Onko irtisanomisesta ilmoitettava sekä konsultille että häntä työllistävälle yritykselle? Vai riittääkö ilmoitus pelkästään toiselle?

Legalbuddy vastaa


Hei ja kiitos, että käännyitte Legalbuddyn puoleen kysymystenne kanssa!


Konsulttisopimus

Konsulttisopimukset voidaan laatia monin eri tavoin, koska konsulttitehtävät ovat hyvin laaja-alaisia ja vaihtelevia. Suomessa ei ole erityistä lainsäädäntöä, joka koskisi konsultteja tai konsulttisopimuksia. Konsulttisopimuksen irtisanomista tarkasteltaessa on huomioitava kaksi asiaa: ensinnäkin se, miten päätöksenteko sopimuksen irtisanomisesta yrityksen sisällä tehdään ja toiseksi se, miten irtisanomisesta tulee ilmoittaa sopijapuolelle.


Kenellä on oikeus tehdä ja irtisanoa yhtiötä sitova konsulttisopimus?

Yhtiön hallitus

Osakeyhtiölain mukaan yhtiön hallitus edustaa yhtiötä eli se voi tehdä ja irtisanoa sopimuksen yhtiön puolesta. Hallituksen jäsenet edustavat yleensä yhtiötä yhdessä, jolloin sopimuksen irtisanomista koskeva asia olisi käsiteltävä hallituksen kokouksessa. Hallitus voi kuitenkin, jos siitä on yhtiöjärjestyksessä määrätty, päättää, että hallituksen puheenjohtaja, hallituksen jäsen yksin tai yhdessä toisen jäsenen kanssa taikka toimitusjohtaja on oikeutettu asemaansa perustuen edustamaan yhtiötä. Edustamisoikeus voidaan yhtiöjärjestyksen määräyksen nojalla antaa myös tietyille nimetyille henkilöille.

Yhtiön toimitusjohtaja

Toimitusjohtajalla on osakeyhtiölain nojalla oikeus edustaa yhtiötä sellaisessa asiassa, joka kuuluu lain mukaan hänen tehtäviinsä eli yhtiön juoksevaan hallintoon kuuluvassa asiassa. Toimitusjohtaja toimii tässä kuitenkin hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti.


Konsulttisopimuksen irtisanominen

Konsulttisopimuksen irtisanominen tulee perustua yrityksen sisäiseen päätökseen, jonka tekee joko toimitusjohtaja (jos sopimus katsotaan kuuluvan yrityksen juoksevaan hallintoon eli päivittäiseen liiketoimintaan) tai hallitus (esimerkiksi jos sopimus on erityisen merkittävä yritykselle). Tämän jälkeen toimitusjohtajan, hallituksen tai muun nimetyn edustajan tulisi toimittaa irtisanominen kirjallisesti ja selkeästi ilmoittaen, mikä sopimus irtisanotaan, miksi ja mihin päivämäärään mennessä. Irtisanomisessa tulee noudattaa sopimuksessa mahdollisesti sovittuja menettelytapoja.


Irtisanomisajan määräytyminen konsulttisopimuksenne ehtojen mukaisesti

Kuukauden irtisanomisaika tarkoittaa samaa päivämäärää seuraavassa kuussa. Tämä tarkoittaa, että jos sopimus irtisanotaan 15. kesäkuuta, se päättyy 15. heinäkuuta. Jos sopimuksessa ei ole erikseen mainintaa kalenterikuukauden täyttymisestä, ei ole syytä tulkita, että sopimuksen on jatkuttava koko irtisanomiskuukautta seuraavan kalenterikuukauden ajan. Kuten aiemmin mainitsin, on suositeltavaa ilmoittaa selkeästi irtisanomisen yhteydessä, mihin päivämäärään asti sopimus on voimassa.


Kenelle konsulttisopimuksen irtisanomisesta tulee ilmoittaa?

Sopimuksen irtisanominen edellyttää, että irtisanomisilmoitus toimitetaan toiselle sopijapuolelle henkilökohtaisesti. Jos sopimus on solmittu yksityishenkilönä toimivan konsultin kanssa, riittää, että irtisanomisilmoitus lähetetään kyseiselle henkilölle. Jos sopimuskumppaninne on sen sijaan yritys, irtisanomisilmoituksessa on mainittava, että se on osoitettu yritykselle. Käytännössä ilmoitus lähetetään yrityksen edustajalle, esimerkiksi toimitusjohtajalle tai hallituksen jäsenelle (joka monissa tapauksissa on konsultti itse). Jos ette tiedä, ketkä ovat yrityksen virallisia edustajia, voitte ottaa yhteyttä Patentti- ja rekisterihallitukseen saadaksenne lisätietoja.


Tarvitsetko lisää apua?

Jos sinulla on lisää kysyttävää, voit ottaa meihin yhteyttä!

Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?

Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta

Kokeile Legalbuddy Plussaa

Syötä sähköpostiosoitteesi jatkaaksesi.

Lataamalla hyväksyn ehdot ja vahvistan, että olen tutustunut tietosuojaselosteeseen.