Kysymys: Saako julkista hankintaa koskevan sopimuksen siirtää toiselle toimittajalle?
Hei, Olemme rekrytointiyritys, joka toimii kunnallisen hankintasopimuksen puitteissa. Haluaisimme nyt siirtää rekrytointipalveluita koskevan sopimuksen toiselle rekrytointiyritykselle, josta omistamme 1/3. Onko tällaisen siirron suhteen otettava juridisesti huomioon jotakin? Onko mitään estettä sille, että arvioimme rekrytointipalveluiden sopimuksen arvon ja määritämme siirrolle markkinahinnan, jonka perusteella laskutamme vastaanottajalta tietyn summan? Suuret kiitokset avusta, jotta voimme varmistaa, että toimimme oikein emmekä vahingossa tee mitään kiellettyä.
Legalbuddy vastaa
Kiitos paljon, että käännyitte puoleemme kysymyksenne kanssa!
Hankintasopimus ja toimittajan vaihtaminen
Julkisista hankinnoista säädetään hankintalaissa
Julkisilla hankinnoilla tarkoitetaan tilannetta, jossa esimerkiksi kunta tekee palveluhankinnan julkisilla varoilla oman organisaationsa ulkopuolelta. Julkisten hankintojen seurauksena syntyneet sopimukset ovat erityisten rajoitusten alaisia, sillä niitä sääntelee laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (hankintalaki). Hankintalaki rajoittaa osapuolten välistä sopimusvapautta ja suojaa sopimusta olennaisilta muutoksilta. Viranomaisella on velvollisuus kilpailuttaa sopimukset ja kohdella hankintamenettelyyn osallistuvia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä avoimuus- ja suhteellisuusperiaatteiden mukaisesti.
Sopimusmuutosten rajoitukset hankintasopimuksessa
Hankintalain mukaan hankintasopimusta ei saa olennaisesti muuttaa sopimuskauden aikana ilman uutta hankintamenettelyä. Alkuperäisen sopimuskumppanin vaihtaminen merkitsee sopimuksen olennaista muutosta ja se edellyttää kunnalta uuden hankintamenettelyn suorittamista. Toimittajanvaihto voi kuitenkin joissain tapauksissa tapahtua ilman, että viranomaisen tarvitsee suorittaa uutta hankintamenettelyä. Toimittajanvaihto voidaan toteuttaa, jos sopimuksessa on muutosehto, joka sallii toimittajan vaihtamisen. Muutosehtoja koskevat vaatimukset löytyvät hankintalain 136§:n 2 momentin 1 kohdasta.
Usein tällaisissa ehdoissa sopimuksen siirto vaatii hankintayksikön hyväksynnän.
Poikkeukset toimittajan vaihtamiseen hankintasopimuksessa
Jos muutosehtoja ei ole hankintasopimuksessa, toimittajan vaihtaminen edellyttää 136 §:n 2 momentin 4 momentin mukaan, että alkuperäisen toimittajan asema siirtyy toiselle toimittajalle esimerkiksi toimittajan uudelleenjärjestelyiden, kuten yritysostojen, sulautumisen, määräysvallan muutosten tai maksukyvyttömyyden vuoksi. Tällainen muutos ei saa aiheuttaa muita olennaisia muutoksia sopimukseen. Sopimus voidaan myös siirtää toimittajan alihankkijalle, jos viranomainen hyväksyy sen. Te toimittajana ette voi siirtää sopimusta kolmannelle osapuolelle ilman, että hankintayksikkö on antanut siihen suostumuksensa. Laiton toimittajanvaihto voi johtaa kunnan oikeuteen irtisanoa olemassa oleva sopimus.
On tärkeää huomioida, että uuden toimittajan tulee täyttää hankintamenettelyssä asetetut pakolliset soveltuvuusvaatimukset. Toimittajan vaihtamisella ei myöskään saa pyrkiä kiertämään hankintalain säännöksiä.
Miten voitte edetä?
Hankintasopimuksissa toimittajan vaihtamiselle on laissa asetettuja rajoituksia ja sopimuksen mukaisten tehtävien siirrot toiselle toimittajalle ovat sallittuja vain tietyissä olosuhteissa. Ensisijaisesti teidän tulisi tarkistaa, mitä olette sopineet kunnan kanssa. Sisältävätkö sopimusasiakirjat oikeuden toimittajan vaihtamiseen vai eivät?
Jos sopimuskirjoissa ei ole tällaista ehtoa, teidän on pyydettävä toimittajanvaihtoa kunnalta. Kunnan tulee tällöin tarkistaa, täyttyvätkö toimittajanvaihtoon liittyvät laissa asetetut vaatimukset ja täyttääkö uusi ehdotettu toimittaja kelpoisuusvaatimukset ennen hyväksynnän antamista.
Tarvitsetteko lisää apua?
Jos teillä on lisää kysyttävää, voit ottaa meihin yhteyttä!
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Kuinka kauan uuden osakeannin valmisteleminen kestää?
Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?
Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta
Kokeile Legalbuddy Plussaa