Kysymys: Voiko avopuolison häätää toisen avopuolison omistamasta asunnosta?

Hei, asun yhdessä avopuolisoni ja 9 kuukauden ikäisen poikamme kanssa. Asumme asunnossa, jonka minä omistan. Suhteemme on hyvin rikkinäinen ja haluan hänen muuttavan pois, mutta hän kieltäytyy täysin. Näin on ollut jo muutaman kuukauden ajan. Mitä voin tehdä?

Legalbuddy vastaa


Hei ja kiitos kysymyksestäsi


Avopuolison häätäminen: miten toimia eron jälkeen?

Avoliittoon sovellettava laki

Avoliitto voi olla erityislailla säännelty tai sääntelemätön. Avoliittoja koskeva laki on avoliittolaki, jossa säädetään avoliiton päättymisestä johtuvasta yhteistalouden purkamisesta. Avoliittolain säännöksiä sovelletaan avopuolisoihin, kun avopuolisot ovat asuneet yhdessä vähintään viisi vuotta tai heillä on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Kysymyksesi perusteella käy ilmi, että teillä on avopuolisosi kanssa yhteinen lapsi ja olette eronneet tai eroamassa, joten teidän tilanteessanne avoliittolain säännökset tulevat sovellettaviksi.


Omaisuuden erottelu avoliiton päättyessä

Avoliiton päättyessä avopuolisot voivat keskenään sopia omaisuuden erottelusta eli siitä, miten avopuolisoiden omaisuus jaetaan avoliiton päättyessä. Mikäli avopuolisot eivät pääse sopuun, sovelletaan avoliittolain säännöksiä omaisuuden erottelusta.

Omaisuuden erottelussa puolisot erottelevat omistamansa omaisuuden eli kumpikin avopuoliso saa pitää sen omaisuuden, jonka on hänen omansa. Näin ollen erotilanteessanne sinä saat siis pitää omistamasi asunnon, vaikka sitä olisikin käytetty teidän yhteisenä kotina. Avopuolisollasi ei siis ole eron jälkeen oikeutta käyttää asuntoa tai jäädä siihen asumaan ilman lupaasi.


Avopuolison oikeus hyvitykseen

Avoliittolain mukaan avopuolisollasi voi kuitenkin olla oikeus hyvitykseen, jos hän on auttanut sinua yhteistalouteen antamallaan panoksella kartuttamaan tai säilyttämään omaisuuttasi siten, että yhteistalouden purkaminen pelkästään omistusosuuksien perusteella johtaisi perusteettoman edun saamiseen avopuolisosi kustannuksella.


Yhteistalouteen annettu panos

Tällaisena yhteistalouteen annettuna panoksena pidetään:

  • työtä yhteisen talouden tai toisen omistaman omaisuuden hyväksi, 
  • varojen käyttöä yhteiseen talouteen,
  • varojen sijoittamista toisen avopuolison omistamaan omaisuuteen tai,
  • muuta näihin verrattavaa toimintaa.

Yhteistalouteen annetun panoksen aiheuttaman edun tulee olla hyötyvälle avopuolisolle vähäistä suurempi, jotta hyvitystä voidaan maksaa panoksen antaneelle avopuolisolle.


Avopuolison häätäminen asunnosta

Tilanteessanne on selvää se, että sinä omistat teidän yhteisenä kotina käyttämänne asunnon yksin. Jos avopuolisosi ei suostu muuttamaan asunnostasi pois eron jälkeen, voit hakea käräjäoikeudelta häätötuomiota, jonka perusteella muuttamasta kieltäytynyt avopuolisosi voidaan häätää asunnosta. Tapauksessanne tulisi tämän lisäksi kuitenkin selvittää se, tuleeko sinun maksaa avopuolisollesi hyvitystä mahdollisten yhteiseen talouteen tehtyjen panostuksien perusteella.


Tarvitsetko lisää apua?

Jos ette pääse asiassa sopuun ja tarvitsette apua tilanteenne selvittämiseen juristin kanssa, voit ottaa meihin yhteyttä.

Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?

Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta

Kokeile Legalbuddy Plussaa

Syötä sähköpostiosoitteesi jatkaaksesi.

Lataamalla hyväksyn ehdot ja vahvistan, että olen tutustunut tietosuojaselosteeseen.