Kysymys: Milloin kiinteistön vuokraaminen voi olla arvonlisäverollista toimintaa?
Jos meillä on ylimääräistä varastotilaa ja vuokraamme sitä ulkopuolisille henkilöille, luonnollisille tai oikeushenkilöille, pitäisikö meidän silloin lisätä arvonlisävero vuokrahintaan, koska vuokraus ei kuulu vuokrasopimukseemme?
Legalbuddy vastaa
Hei ja kiitos, että käännyitte puoleemme kysymyksenne kanssa.
Arvonlisävero kiinteistön vuokrauksessa
Kiinteistön vuokraus on pääsääntöisesti arvonlisäverotonta
Arvonlisäverosta säädetään arvonlisäverolaissa. Arvonlisäverolain pääsäännön mukaan arvonlisäveroa ei suoriteta kiinteistöön kohdistuvan vuokraoikeuden luovuttamisesta. Arvonlisäverolaissa on kuitenkin listattu poikkeustilanteita, joissa kiinteistön vuokraus voi olla arvonlisäverollista. Tällaisia ovat esimerkiksi majoitustoiminnan harjoittaminen tai kokous-, näyttely- tai urheilutilan taikka muun sellaisen tilan käyttöoikeuden luovuttaminen. Kysymyksessänne mainitut vuokrattavat varastot eivät todennäköisimmin kuitenkaan kuulu näihin poikkeuksiin.
Vapaaehtoisesti arvonlisäverovelvolliseksi hakeutuminen kiinteistön vuokrauksessa
Tietyin edellytyksin on myös mahdollista hakeutua vapaaehtoisesti arvonlisäverovelvolliseksi. Silloin vuokranantaja voi veloittaa vuokralaiselta arvonlisäveron ja vähentää sen omassa verotuksessaan. Vapaaehtoisesti arvonlisäverovelvolliseksi hakeutuminen edellyttää, että tilojen käyttäjänä on verovähennykseen oikeuttavaa liiketoimintaa harjoittava verovelvollinen. Lisäksi käyttäjän harjoittaman verovähennykseen oikeuttavan toiminnan tulee olla jatkuvaa.
Arvonlisäverovelvollisuus tapauksessanne
Verotukseen liittyvät kysymykset ja rajanvetotilanteet ovat usein monimutkaisia. Tapauksessanne arvonlisäverovelvollisuuden määrittelemiseksi meidän tulisi saada tieto siitä, mihin tarkoitukseen, kenelle ja minkälaista toimintaa varten varastotiloja on tarkoitus vuokrata.
Tarvitsetteko lisää apua?
Jos teillä on lisää kysyttävää, voit ottaa meihin yhteyttä!
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Kuinka kauan uuden osakeannin valmisteleminen kestää?
Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?
Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta
Kokeile Legalbuddy Plussaa