Kysymys: Voinko perustaa Suomessa yrityksen, jonka liiketoiminta perustuu arpajaisiin?
Hei, Työskentelemme startup-idean parissa ja meillä on kysymys sen laillisuudesta. Idea on tarjota tuotteita verkossa, jossa käyttäjät ostavat lippuja ja yksi käyttäjistä voittaa tuotteen satunnaisesti. Käyttäjät saavat myös pienen lahjan, kuten kahvikupin tai suklaata, jotta kaikki saavat jotakin. Onko tämä liiketoimintamalli laillinen Suomessa?
Legalbuddy vastaa
Hei! Kiitos kysymyksestäsi.
Arpajaiset – mitä se tarkoittaa?
Jos toimintaan osallistutaan vastiketta vastaan ja mahdollisuus voittaa rahanarvoinen palkinto määräytyy sattumanvaraisesti, toimintaa pidetään todennäköisesti arpajaistoimintana. Tässä tapauksessa sovellettava Suomen lainsäädäntö on arpajaislaki.
Arpajaisten muodot
Arpajaislain mukaan rahapeleihin kuuluu raha-arpajaiset, joista voi arpomisella voittaa rahaa, vedonlyönti, veikkauspelit, peliautomaattipelit, kasinopelit, totopelit sekä yhdistelmäpelit. Muina arpajaisina laissa määritellään arpajaiset, joista voi voittaa tavaraa tai tavaraan taikka palveluun vaihdettavissa olevia lahja- tai ostokortteja (tavara-arpajaiset).
Arpajaisten luvanvaraisuus
Arpajaiset edellyttävät viranomaisen lupaa.
Arpajaislain mukaan lupa arpajaisille voidaan myöntää, jos:
- arpajaisten tarkoituksena on varojen hankkiminen yleishyödyllisen toiminnan edistämiseen,
- arpajaisten järjestäminen ei ole yleisen edun kannalta ilmeisen epätarkoituksenmukaista ja
- lupaviranomaisella ei ole perusteltua syytä epäillä, että hakija toimisi lain ja muiden määräysten vastaisesti.
Lisäedellytykset tavara-arpajaisille
Tavara-arpajaisten järjestämiseen tarvittavan luvan myöntämiseltä edellytetään edellä mainittujen seikkojen lisäksi mukaisesti, että:
- arpajaisten järjestämistapa, arpojen yhteenlaskettu myyntihinta, voittojen arvo sekä arpajaisten todennäköinen tuotto eivät ole ilmeisessä epäsuhteessa asetettuihin tavoitteisiin ja
- voittojen yhteenlaskettu arvo vastaa vähintään 35 % arpojen yhteenlasketusta myyntihinnasta ja pienin voitto vastaa vähintään arvan hintaa eikä voittoina annettavien arpojen arvoa ole sisällytetty voittojen vähimmäisarvoon.
Arpajaisluvan hakeminen
Arpajaislupaa haetaan arpajaisten järjestämispaikan toimialueella olevalta poliisilaitokselta. Jos arpajaiset on tarkoitus järjestää tätä aluetta laajemmalla alueella, lupa haetaan Poliisihallitukselta. Lupa on haettava kirjallisesti ja se voidaan myöntää enintään 12 kuukaudeksi. Arpajaisista saadut tuotot on käytettävä viranomaisen antamassa luvassa määrättyyn tarkoitukseen.
Pienarpajaiset – milloin lupaa ei tarvita?
Mikäli kyseessä on yhteisön tai säätiön järjestämät pienarpajaiset eli sellaiset tavara-arpajaiset, joissa arpojen yhteenlaskettu myyntihinta on enintään 3000 euroa ja joissa arpojen myynti ja voittojen jako tapahtuu samassa tilaisuudessa, ei arpajaislupaa tarvita. Pienarpajaisten järjestämiseltä edellytetään kuitenkin, että ne järjestetään varojen hankkimiseksi yleishyödyllisen toiminnan edistämiseksi. Poikkeus koskee yhteisöjen ja säätiöiden lisäksi koululuokkia ja sitä vastaavia opintoryhmiä, jos arpajaisten tuotoilla edistetään opiskelua tai opiskelua tukevaa harrastustoimintaa ja arpajaisten järjestämisestä vastaa täysivaltainen henkilö.
Kuka saa järjestää arpajaisia Suomessa?
Suomessa rahapelitoimintaa ei toistaiseksi saa harjoittaa muut toimijat kuin Veikkaus Oy.
Muita arpajaisia eli sellaisia, joissa voittona on tavara tai tavaraan tai palveluun vaihdettavissa oleva lahja- tai ostokortti, voivat järjestää sellaiset Suomessa olevat rekisteröidyt yhdistykset, säätiöt ja muut yhteisöt, joiden toiminnalla on yleishyödyllinen tarkoitus. Arpajaistoiminnalla ei voida tavoitella voittoa tai muita taloudellisia etuja, vaan toiminnasta saadut varat on käytettävä yleishyödyllisen toiminnan tukemiseen ja edistämiseen.
Yhteenveto
Suomessa ei siis voida harjoittaa arpajaisiin perustuvaa liiketoimintaa. Jos haluat, että ymmärrämme liiketoimintaideasi paremmin ja annamme siihen perustuvaa neuvontaa, olet tervetullut ottamaan meihin yhteyttä.
Tarvitsetko lisää apua?
Jos sinulla on lisää kysyttävää, voit ottaa meihin yhteyttä!
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Onko sopimuksissa parempi käyttää riidanratkaisukeinona tuomioistuinta vai välimiesmenettelyä?
- Kuinka kauan uuden osakeannin valmisteleminen kestää?
Tarvitsetko yrityksessäsi oikeudellista voimaa?
Kokeile digitaalista yrityslakimiestämme ilmaiseksi kuukauden ajan - Yrityksille suunnattu lakiasiaintuki ja sopimusten hallinta
Kokeile Legalbuddy Plussaa